ГоловнаСвіт

Біля парламенту Каталонії проходить багатотисячний мітинг на підтримку незалежності

Демонстранти виступають за "незалежність" і "свободу".

Біля парламенту Каталонії проходить багатотисячний мітинг на підтримку незалежності
Архивное фото
Фото: EPA/UPG

Кілька тисяч активістів прийшли до будівлі регіонального парламенту Каталонії перед дебатами депутатів, які сьогодні можуть оголосити незалежність від Іспанії.

Про це повідомляє Associated Press.

"Розмахуючи каталонськими прапорами і скандуючи гасла за "незалежність" і "свободу", демонстранти зібралися за межами парку, де розташовано парламент, сподіваючись стати свідками проголошення нової незалежної держави наприкінці дня", - йдеться в повідомленні.

Сьогодні Сенат Іспанії розгляне план центрального уряду взяти контроль над Каталонією у свої руки й обмежити повноваження автономії на тлі загострення кризи у зв'язку зі спробою регіону отримати незалежність. Сенат повинен провести голосування за планом уряду, спрямованим на запуск статті 155 іспанської Конституції, яка дає уряду повноваження "вживати всіх заходів, необхідних для примусу" регіону в разі кризи.

Відповідно до пропозицій, оголошених цього тижня прем'єр-міністром Іспанії Маріано Рахоєм, голову Каталонії Карлеса Пучдемона відсторонять від виконання повноважень, після чого відбудуться нові регіональні вибори.

Напередодні Пучдемон заявив, що не буде проводити дострокові вибори в регіоні без відповідних гарантій Іспанії.

Як повідомляли раніше, прем'єр-міністр Іспанії закликав Сенат призупинити автономію Каталонії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram