ГоловнаСвіт

Канада виплатила понад $31 млн компенсації трьом колишнім сирійським в'язням

Двоє сирійців перебували за ґратами більш ніж 20 місяців, ще один провів там місяць.

Канада виплатила понад $31 млн компенсації трьом колишнім сирійським в'язням
Фото: Travelcalendar

Уряд Канади виплатив $31,3 млн компенсації трьом колишнім в'язням, які з вини спецслужб зазнавали тортур у Сирії.

Про це пише CBC News із посиланням на поінформовані джерела.

Відзначають, що колишніх в'язнів несправедливо звинуватили в зв'язках із тероризмом і катували в Сирії. Компенсації були виплачені через 15 років після їх затримання.

Абдула Альмакі, Ахмед Ель-Маті і Муайєд Нуредін були затримані на території Сирії в 2002-2003 рр. за звинуваченнями у зв'язках з терористичною організацією "Аль-Каїда". Незважаючи на те, що вони з самого початку заперечували будь-який зв'язок із терористами, проти них застосували тортури, щоб отримати іншу інформацію. Двоє чоловіків перебували за ґратами більш ніж 20 місяців, один провів там місяць.

Тільки в 2008 році федеральний запит дійшов висновку, що до невиправданого затримання чоловіків побічно призвели дії канадських правоохоронців і спецслужб. 10 років тому кожен із них подав судовий позов проти уряду Канади на $100 млн, але з часом погодився на менші суми компенсації.

Інформацію про те, в яких пропорціях колишні в'язні поділять урядову компенсацію, не розкривають.

Улітку цього року уряд Канади виплатив 10 млн доларів компенсації колишньому в'язню Гуантанамо Омару Хадру. У цій справі Верховний суд Канади постановив, що канадські правоохоронці, які брали участь у допиті Хадра на Кубі, порушили його права. Неповнолітнього ув'язненого позбавляли сну і тримали в одиночній камері. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram