ГоловнаСвіт

Коаліційний уряд Австралії втратив більшість у парламенті

Опозиція вже заявила про можливість дострокових виборів у парламенті або переформатування уряду.

Коаліційний уряд Австралії втратив більшість у парламенті
Фото: AliExpress

Коаліційний уряд Австралії, до складу якого входять Ліберальна та Національна партії, втратив більшість у парламенті через рішення Верховного суду щодо подвійного громадянства деяких депутатів.

Про це повідомляє The Canberra Times. "Суд заявив, що під час розгляду справи дотримувався "звичайного текстового значення" статті 44 Конституції (забороняє особам з подвійним громадянством обиратися до федерального парламенту - ред.), на підставі чого визначив, що віце-прем'єр Джойс і четверо сенаторів не відповідають її вимогам. При цьому незнання про наявність іншого громадянства суд як виправдання не визнав", - прокоментували рішення у Високому суді.

Як повідомляли раніше, високий суд Австралійського Союзу (є судом останньої інстанції в Австралії) прийняв рішення про виключення з парламенту країни п'яти членів урядової коаліції, включно з віце-прем'єром Барнабі Джойсом.

Таким чином п'ять із семи членів парламенту, справи про громадянство яких виносилися на розгляд суду, позбудуться свого статусу. Серед них віце-прем'єр-міністр, лідер Національної партії Барнабі Джойс і заступник лідера Національної партії в парламенті Фіона Неш, сенатори від Партії зелених Ларісса Вотерс і Скотт Ладлем, а також сенатор від партії "Одна нація" Малкольм Робертс. Разом із тим, стосовно ще двох фігурантів справи - колишнього міністра кабінету міністрів Метта Канавана і члена парламенту Ніка Ксенофонта - рішення суду було позитивним, оскільки тип другого громадянства, яке вони успадкували, не дає їм цивільних прав в іншій країні. Незважаючи на це, Нік Ксенофонт ще до рішення суду оголосив, що залишить федеральну політику заради роботи в парламенті Південної Австралії, незалежно від того, яким буде результат розгляду.

Рішення суду призведе до перевиборів в одному з округів штату Новий Південний Уельс, що, своєю чергою, загрожує існуванню діючої урядової коаліції, яка мала мінімальну парламентську перевагу над опозицією в один голос.

Опозиція вже заявила про можливість дострокових виборів у парламенті або переформатування уряду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram