ГоловнаСвіт

Премію Сахарова отримала демократична опозиція Венесуели

З початку 2017 року у Венесуелі було вбито 130 супротивників режиму Ніколаса Мадуро.

Премію Сахарова отримала демократична опозиція Венесуели
Хулио Борхес
Фото: EPA/UPG

У 2017 році правозахисну премію Європарламенту за свободу думки імені Андрія Сахарова отримала демократична опозиція Венесуели на чолі з головою Національної асамблеї Хуліо Борхесом (Julio Borges).

Про це повідомляють на сайті Європарламенту.

До демократичної опозиції зарахували також венесуельських політв'язнів: Леопольдо Лопеса, Антоніо Ледезма, Даніеля Себайоса, Йона Гойкоечеа, Лорента Салеха, Альфредо Рамоса і Андреа Гонсалеза.

"Останні кілька років у Венесуелі триває політична криза. Владна партія неухильно обмежувала верховенство закону і конституційний порядок, а в березні 2017 року Верховний суд позбавив демократично обрані Національні збори законодавчої влади. Хуліо Борхес, голова Національної асамблеї, охарактеризував ситуацію у Венесуелі такими словами: "Йдеться не тільки про політичну конфронтацію у Венесуелі. Це життєва, екзистенційна, заснована на цінностях конфронтація", - сказано в повідомленні.

При цьому наголошено, що число політичних в'язнів у Венесуелі вже перевищило 600 осіб, у зв'язку із чим у Європарламенті підтримали всіх заарештованих режимом у Венесуелі опозиційних політиків.

Також зазначають, що з початку 2017 року було вбито 130 супротивників режиму Ніколаса Мадуро, понад 500 були "довільно" ув'язнено.

Сахаровська премія "За свободу думки" була заснована 1988 р. для нагородження людей чи громадських організацій, які відзначилися у справі захисту прав людини і засадничих свобод. Церемонія вручення правозахисної премії за 2017 рік відбудеться 16 грудня в Страсбурзі.

Нагадаємо, що торік премію Сахарова отримали іракські правозахисниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram