ГоловнаСвіт

Росія створить на Курилах базу ВМФ

Найближчим часом на Курилах розміститься російська дивізія.

Росія створить на Курилах базу ВМФ

На Курильських островах відновлять аеродромну мережу, роботи щодо її створення пов'язані з встановленням бази військово-морського флоту Росії.

Про це розповів сенатор Франц Клінцевич, повідомляє РИА Новости

База ВМФ на Курилах прийматиме "будь-які кораблі", в тому числі судна першого рангу. Створення бази розпочнуть найближчим часом, уточнив сенатор. "Усе йде строго за планом, без авральних ривків", - додав він.

Як повідомляє "Интерфакс" з посиланням на Клінцевича, зараз вирішуються організаційні питання. Раніше міністр оборони Сергій Шойгу говорив, що на Курилах розміститься російська дивізія. За його словами, її створювали впродовж останніх шести років. Дивізія не має на меті виступати проти когось і буде існувати "винятково для захисту території Російської Федерації". Минулого року йшлося, що базу створять на курильському острові Матуа. Там планували встановити пункт базування кораблів і відновити аеродром.

Минулої осені, нагадує "Интерфакс", Росія розмістила на островах берегові ракетні комплекси "Бал" на острові Кушашір і "Бастіон" на Ітурупі.

Курильські острови - предмет територіальної суперечки між Росією і Японією з часів Другої світової війни. У лютому цього року прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що острови не передаватимуть у тимчасове користування Японії. Раніше, наприкінці минулого року, президент РФ Володимир Путін і прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе домовилися про спільну господарську діяльність на Курилах. У вересні прем'єр Японії закликав Путіна підписати мирну угоду щодо Курилів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram