ГоловнаСвіт

Владна коаліція Молдови вирішила не ініціювати імпічмент Додона

У молдовському парламенті побоюються початку нової політичної кризи.

Владна коаліція Молдови вирішила не ініціювати імпічмент Додона
Игорь Додон
Фото: EPA/UPG

Початок процедури усунення президента Молдови Ігоря Додона з посади може спровокувати чергову політичну кризу, тому владна коаліція не наполягатиме на проведенні референдуму про імпічмент президенту.

Про це заявив спікер парламенту Молдови Андріан Канду, передає "Укрінформ".

"По-перше, сама процедура відсторонення президента від посади вельми тривала. Необхідно створити парламентську комісію, яка збере докази порушення президентом Конституції. До речі, приклади таких порушень уже є. Потім матеріали комісії скеровують у Конституційний суд, який повинен винести відповідний вердикт. По-друге, після рішення КС і парламенту про початок процедури імпічменту протягом 30 днів необхідно провести референдум, а це початок ще однієї виборчої кампанії, яка зажадає додаткових бюджетних коштів", - зазначив спікер.

Канду особливо підкреслив, що процедура відсторонення президента від посади може спровокувати чергову політичну кризу, а це дасть можливість президенту брати участь у виборчій кампанії "у вигляді політичної жертви", що небажано для владної проєвропейської коаліції.

Раніше Конституційний суд Молдови тимчасово (на період призначення міністра оборони і складання ним присяги) відсторонив президента від посади через "невиконання головою держави конституційних повноважень". Експерти в галузі конституційного права заявили у зв'язку з цим, що після рішення КС парламент має право ініціювати процедуру імпічменту президенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram