ГоловнаСвіт

Спадкоємець саудівського короля має намір повернути країну до помірного ісламу

"Ми не витратимо ще 30 років нашого життя на екстремістські ідеї".

Спадкоємець саудівського короля має намір повернути країну до помірного ісламу
Мухаммед бен Сальман
Фото: стоп-кадр с видео

Принц-наступник Саудівської Аравії Мухаммед бен Сальман, що обіймає посади міністра оборони і віце-прем'єра королівства, оголосив про намір перетворити країну на державу, "відкриту для всіх релігій і всього світу", повідомляє агентство Al Arabiya.

"Ми знову станемо тими, ким були раніше, - країною помірного ісламу, - заявив він. - Ми не витратимо ще 30 років нашого життя на екстремістські ідеї, ми знищимо їх, ми покінчимо з екстремізмом дуже швидко".

Згідно з ухваленим у 1992 році основним нізамом (положенням) Саудівської Аравії, релігією королівства є іслам, а його Конституцією - Коран і Суна, на яких присягають усі піддані країни.

Основний нізам називає фундаментом саудівського суспільства сповідування його членами ісламу, наказує державі і всім її підданим стояти на захисті ісламської віри і зобов'язує суди керуватися нормами шаріату. За офіційними даними, більшість (близько 90%) громадян Саудівської Аравії - мусульмани-суніти, решта - шиїти, які вважаються дискримінаційною меншістю.

Водночас у країні проживають кілька мільйонів іноземців, багато з яких не є мусульманами. Останнім дозволено сповідувати свою релігію, проте лише в приватному порядку, в межах свого житла, але в жодному разі не публічно. Богохульство у саудівських законах вважається тяжким злочином, перехід мусульман в іншу віру категорично заборонений, покаранням за нього може стати смертна кара.

32-річний Мухаммед бен Сальман став принцом-наступником Саудівської Аравії 21 червня 2017 року згідно з указом свого батька, короля Сальмана, замінивши на цій посаді свого двоюрідного брата Мухаммеда бен Наїфа. У разі сходження на престол Мухаммед бен Сальман стане першим королем Саудівської Аравії, який не є сином Абдул-Азіза ібн Сауда (не враховуючи, звісно, самого засновника династії).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram