ГоловнаСвіт

Україна готова призупинити членство в ПАРЄ, якщо туди повернуть Росію

ПАРЄ буде остаточно дискредитована.

Україна готова призупинити членство в ПАРЄ, якщо туди повернуть Росію
Фото: kapital.com

У разі повернення Росії в ПАРЄ без виконання Москвою резолюцій Асамблеї Україна готова призупинити членство в Парламентській Асамблеї Ради Європи.

Про це виданню LB.ua стало відомо з власних дипломатичних джерел.

"Повернення в клуб пристойних країн агресора Росії, яка не виконала жодної європейської резолюції, змусить Київ здійснити відповідні дії. Про вихід України з ПАРЄ не йдеться - такого механізму не існує. Але вже зараз Київ розглядає варіанти припинення своєї участі в ПАРЄ", - йдеться в статті "Торгівля індульгенціями. Чим обернеться спроба Ягланда втягнути Москву назад у ПАРЄ?»

Крім того, Київ почне формувати клуб європейських країн, які вчинять аналогічно. Мало того, деякі країни попередньо вже пообіцяли вдатися до такого кроку.

Співрозмовник видання відповів, що зараз Києву майданчик ПАРЄ важливий з кількох причин. Головне - ПАРЄ дає можливість на її майданчику фіксувати важливі для України резолюції і заяви щодо окупації Росією українських територій і поведінки окупаційної влади з місцевим населенням (наприклад, репресії в Криму). І звісно, створюваний при цьому медійний фон дозволяє тиснути на Росію на цій та інших міжнародних майданчиках. Позбавлення ж такої можливості не смертельне, але неприємне.

"Прощення" порушника міжнародного права також вдарить і по самій ПАРЄ. "Тож повернення Росії до Ради Європи без виконання прийнятих резолюцій призведе до а) величезного скандалу, б) завдасть непоправного удару авторитету та репутації Парламентської Асамблеї. Ще один скандал Рада Європи не переживе і буде остаточно дискредитована. Не кажучи вже про те, що всі країни-члени РЄ отримають чіткий сигнал - резолюції ПАРЄ можна не виконувати", - йдеться в статті.

Як повідомляли, після візиту Генсека Ради Європи Ягланда в Москву визначився базовий алгоритм повернення Росії в ПАРЄ. Незважаючи на те, що Росія відмовляється виконувати резолюції ПАРЄ, пов'язані з окупацією українських територій.

Росія шантажує Раду Європи, відмовляючись виплачувати свою частину бюджету Ради Європи, що дорівнює €33 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram