ГоловнаСвіт

Сенат Румунії ухвалив закон про обов'язкову вакцинацію населення

Відмовитися від щеплень можна буде за медичними показаннями.

Сенат Румунії ухвалив закон про обов'язкову вакцинацію населення
Фото: Depositphotos/belchonock.

Сенат Румунії схвалив законопроект, згідно з яким вакцинація в країні стане обов'язковою, а батьків, які відмовляються робити щеплення своїм дітям, будуть штрафувати.

Після того, як законопроект схвалить і Палата депутатів, обов'язковими стануть щеплення від дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту, кору, краснухи і гепатиту В, повідомляє digi24.ro.

Законопроект також зобов'язує держструктури стежити за імунізацією дітей і дорослих відповідно до національного календаря вакцинації. Штраф за відмову від вакцинації становитиме до 10 тис. леїв (приблизно $575). Згідно з планами авторів проекту, освітні установи будуть приймати дітей тільки з довідкою про повну вакцинацію. Якщо ж дитині зроблено не всі щеплення, батькам дають рік для того, щоб завершити процес імунізації відповідно до віку.

Відмовитися від щеплень можна буде за медичними показаннями. Якщо ж під час вступу в дитсадок чи школу дитина не має всіх необхідних щеплень, хоча жодних протипоказань для цього немає, освітня установа повинна повідомити про це в комісію з вакцинації жудецу. Комісія разом з батьками повинна буде розробити план імунізації дитини відповідно до віку і стежити за його виконанням.

Навесні 2017 року Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) визнала Румунію одним з двох найбільших осередків поширення кору в Європі через низький рівень вакцинації населення - 35%. З січня 2016 року по 10 березня 2017 року в Румунії було зареєстровано понад 3400 випадків захворювання і 17 смертей. При цьому в Молдові рівень первинної вакцинації досить високий - 88,3%, хоча в останні роки є тенденція до зниження.

У Молдові діє Національна програма імунізації на 2016-2020 роки, однак вона має радше рекомендаційний характер для батьків. Проходити вакцинацію зобов'язує тільки ст. 52 (6) закону "Про державний нагляд за громадським здоров'ям", яка передбачає, що діти, які не пройшли вакцинацію без медичних показань, не можуть бути допущені в освітні установи і місця відпочинку.

Найчастіше батьки пояснюють відмову від вакцинації низькою якістю вакцин, алергією та іншими побічними ефектами препаратів. Проти щеплень також виступають гомеопати і релігійні об'єднання, в основному фундаменталістського спрямування.

Нагадаємо, наприкінці вересня не щеплених від кору дітей заборонили пускати в садки і школи в трьох областях України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram