ГоловнаСвіт

Генсек Ради Європи запропонував Росії спробувати повернутися в ПАРЄ у січні

Росія відмовляється виплачувати свою частину бюджету Ради Європи, що дорівнює €33 млн.

Генсек Ради Європи запропонував Росії спробувати повернутися в ПАРЄ у січні
Генсек Совета Европы Торбьерн Ягланд (слева) и министр иностранных дел России Сергей Лавров во время встречи в Москве, 20 октябр
Фото: EPA/UPG

Після візиту генсека Ради Європи Ягланда в Москву став зрозумілим базовий алгоритм повернення Росії в ПАРЄ.

Про це стало відомо виданню LB.ua зі своїх дипломатичних джерел.

«За підсумками поїздки Ягланда в Москву став також зрозумілим алгоритм повернення Росії в ПАРЄ. Так, росіянам запропоновано приїхати в січні на сесію ПАРЄ і подавати повноваження на затвердження - з розрахунком на те, що Україна оскаржить ці повноваження, проте під час голосування не збере голосів на свою підтримку. І тоді росіяни тріумфально повернуться в ПАРЄ», - йдеться в статті «Торгівля індульгенціями. Чим обернеться спроба Ягланда втягнути Москву назад у ПАРЄ?».

За даними видання, це наразі базовий сценарій, ближче до дати сесії, напевно, їх з'явиться більше.

Причиною візиту Ягланда в Москву послужила погроза Москви припинити фінансування Ради Європи. Видання підрахувало, що Росія відмовляється виплачувати свою частину бюджету Ради Європи, що дорівнює €33 млн.

«Москва знайшла ахіллесову п'яту головного органу європейської демократії - фінанси - і методично тисне на цю точку, просуваючи свої інтереси», - йдеться в статті.

А інтереси Росії очевидні.

По-перше, Москва хоче брати участь у процедурі вибору суддів у ЄСПЛ - щоб впливати на їхні рішення у справах щодо РФ.

По-друге, це ще більше підвищує ставки в торзі за повернення в ПАРЄ.

І, по-третє, Кремлю й особисто Володимиру Путіну потрібні великі міжнародні перемоги напередодні президентських виборів у Росії в березні. «І в європейському напрямку особливо: повернення в Раду Європи буде позитивно сприйнято в іміджевому плані - констатуючи так «поразку русофобів». І для запобігання майбутній критиці Європою цих «виборів без вибору», - йдеться у статті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram