ГоловнаСвіт

Посольство РФ звинуватило США у вивезенні архіву з консульства в Сан-Франциско

23 жовтня Вашингтон передав архів російській дипмісії.

Посольство РФ звинуватило США у вивезенні архіву з консульства в Сан-Франциско
Здание Генконсульства России в Сан-Франциско.
Фото: Wikipedia

Влада США самостійно вивезла з закритого російського консульства в Сан-Франциско архів, порушуючи Віденську конвенцію.

Про це йдеться в повідомленні посольства Росії в США в Facebook

У ньому наголошено, що влада США не надала Росії доступу до будівлі для вивезення архіву, а замість цього "самостійно спакувала і вивезла його в Вашингтон". "Зроблено це було всупереч неодноразовим протестам МЗС Росії і посольства", - заявили в диппредставництві. 23 жовтня Вашингтон передав архів російській дипмісії.

Російські дипломати нагадали, що консульські архіви та документи недоторканні "в будь-який час і незалежно від їх місця перебування", зазначивши, що США своїми діями "вкотре грубо порушили" положення Віденської конвенції і двосторонньої консульської конвенції.

"Зневажливе ставлення офіційного Вашингтона до міжнародного права, наших дипломатичних і консульських об'єктів і власності відкрило можливість аналогічного поводження з представництвами США в Росії", - йдеться в повідомленні.

У вересні Вашингтон закрив російське консульство в Сан-Франциско, а також представництва в Нью-Йорку і Вашингтоні. Деяким співробітникам консульства дозволили залишитися там до початку жовтня. Пізніше МЗС РФ повідомляло про обшуки в будівлях дипмісії і зломі замків на її воротах. У Держдепартаменті у відповідь на це повідомили, що прапори зняли шанобливо, і в дипмісії проводили не обшуки, а огляд.

Дипломатичні представництва були закриті у відповідь на вимогу Москви скоротити кількість американських дипломатів у Росії на 755 осіб.

У МЗС Росії, своєю чергою, таке рішення ухвалили через новий пакет санкцій, який США ввели на початку серпня.

Крім того, після оголошення МЗС Росії про необхідність скоротити штат американської дипмісії, в посольстві США 21 серпня повідомили, що через це обмежать видачу неімміграційних віз росіянам.

З 1 вересня консульство в Москві відновило оформлення документів, а представництва США в Єкатеринбурзі та Санкт-Петербурзі призупинили видачу віз на невизначений термін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram