ГоловнаСвіт

У Каталонії заявляють, що не мають наміру виконувати накази Мадрида

Каталонська влада закликає Мадрид визнати свою неправоту.

У Каталонії заявляють, що не мають наміру виконувати накази Мадрида
Фото: EPA/UPG

Влада Каталонії не виконуватиме накази іспанського уряду, якщо Мадрид перейде до посилення контролю над регіоном.

Про це заявив секретар із питань зовнішніх справ Каталонії Рауль Ромева в коментарі BBC. 

"Як Європейський Союз може жити з цією ситуацією (якщо це станеться)? Як демократія ЄС може вижити і як вони можуть бути надійними, якщо вони дозволять цьому статися? Тому я можу сказати вам, що люди й установи в Каталонії не дозволять цьому статися", - прокоментував Ромева можливість прямого контролю Мадрида над регіоном.

За його словами, центральний уряд діяв проти волі каталонців, які проголосували за незалежність, і Мадрид має це визнати.

Напередодні прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив про розпуск регіонального уряду Каталонії і нові вибори в регіоні. Пізніше голова Каталонії порівняв дії Мадрида з диктатурою Франко.

Влада Іспанії хоче провести в Каталонії дострокові вибори протягом шести місяців, за результатами якого сформують новий уряд. Іспанський прем'єр Маріано Рахой заявив, що Мадрид не забирає у Каталонії статус автономії.

Стаття 155 Конституції Іспанії дозволяє національному уряду вводити пряме правління в автономних регіонах Іспанії (тобто підпорядковувати їх безпосередньо уряду Іспанії) в разі кризи. Досі цю статтю жодного разу не застосовували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram