ГоловнаСвіт

З початку жовтня близько 1200 фірм перенесли свої штаб-квартири за межі Каталонії

Фактичне місце розташування більшості з цих компаній поки що залишиться в Каталонії.

З початку жовтня близько 1200 фірм перенесли свої штаб-квартири за межі Каталонії
Архив
Фото: EPA/UPG

З початку жовтня майже 1200 компаній перенесли свої штаб-квартири з Каталонії в інші регіони Іспанії.

Про це повідомляє DW із посиланням на іспанське відомство, що веде реєстр юридичних осіб.

Після загострення кризи в Каталонії на початку жовтня 1185 фірм перенесли свої штаб-квартири в інші регіони Іспанії. Тільки за один день - 19 жовтня - офіційно змінили місце реєстрації 268 компаній.

Серед цих фірм - виробник ігристих вин Codorníu, виробник макаронних виробів Pastas Gallo і іспанський підрозділ швейцарського страхового концерну Zurich. Фактичне місце розташування більшості з цих компаній поки що залишиться в Каталонії.

Нагадаємо, влада Каталонії всупереч забороні офіційного Мадрида провела 1 жовтня референдум про незалежність від Іспанії. Явка на плебісциті становила близько 43%, з яких понад 90% висловилися за незалежність. 10 жовтня депутати парламенту Каталонії, спираючись на підсумки референдуму, ухвалили документ про незалежність республіки. Зокрема, в ньому було зазначено: "Ми започатковуємо каталонську республіку як незалежну і суверенну державу". Голова каталонської регіональної адміністрації Карлес Пучдемон підписав цю декларацію, заявивши при цьому, що йдеться про "символічне" проголошення незалежності, а документ є декларацією про наміри. Пізніше Мадрид висунув Каталонії ультиматум з вимогою пояснити, чи було визнання незалежності офіційним.

21 жовтня уряд Іспанії вирішив активувати 155-ту статтю конституції і призупинити статус каталонської автономії. Влада Іспанії хоче провести в Каталонії дострокові вибори впродовж шести місяців, за результатами яких сформують новий уряд. Іспанський прем'єр Маріано Рахой заявив, що Мадрид не забирає в Каталонії статус автономії.

Стаття 155 Конституції Іспанії дозволяє національному уряду вводити пряме правління в автономних регіонах Іспанії (тобто підпорядковувати їх безпосередньо уряду Іспанії) в разі кризи. Досі цю статтю жодного разу не застосовували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram