ГоловнаСвіт

ВООЗ після хвилі критики відкликала призначення Мугабе послом доброї волі

Президента Зімбабве звинувачують у порушенні прав людини.

ВООЗ після хвилі критики відкликала призначення Мугабе послом доброї волі
Фото: EPA/UPG

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) скасувала призначення президента Зімбабве Роберта Мугабе послом доброї волі після того, як цей крок викликав протести світової спільноти.

18 жовтня стало відомо, що гендиректор ВООЗ Тедрос Гебреісус хоче зробити Мугабе послом доброї волі. Одним з головних завдань для Мугабе вказали боротьбу з неінфекційними захворюваннями (рак, хвороби серця, дихальної системи, діабет та інші).

Політики та правозахисні організації різко розкритикували такий вибір ВООЗ. Державний департамент США заявив, що призначення очевидно суперечить ідеалам Об'єднаних націй - повазі до прав людини та людської гідності. В організації Human Rights Watch вказали, що дії Мугабе зруйнували економіку і систему охорони здоров'я в Зімбабве, а сам він воліє лікуватися за кордоном.

22 жовтня на сайті ВООЗ з'явилася заява Гебреісуса, в якій він оголосив про скасування призначення.

"Я уважно вислухав усіх, хто висловив свою стурбованість, і почув спірні питання, які вони порушили. Я проконсультувався з урядом Зімбабве і ми дійшли до висновку, що це рішення буде відповідати найкращим інтересам Всесвітньої організації охорони здоров'я", - йдеться у ній.

Мугабе, якому зараз 93 роки, вже 30 років обіймає посаду президента Зімбабве – однієї з найбідніших африканських країн. Протягом усіх цих років Захід звинувачує його в порушенні прав людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram