ГоловнаСвіт

У Барселоні близько півмільйона людей протестують проти розпуску уряду і парламенту Каталонії

Жителі Каталонії також організували протест "порожніх каструль".

У Барселоні сотні тисяч демонстрантів вийшли на вулиці в суботу, 21 жовтня - незабаром після того, як Мадрид оголосив про запуск процедури відсторонення від влади уряду Каталонії.

Присутні виступають проти рішень центральної влади Іспанії і вимагають звільнення з-під арешту керівників основних каталонських громадських об'єднань, що борються за незалежність регіону - Жорді Санчеса і Жорді Куішара, передає Німецька хвиля.

Протестувальники тримають у руках плакати з написами "Свободу" і "Допоможіть Каталонії". За даними місцевої поліції, в акції беруть участь близько 450 тисяч осіб.

Фото: EPA/UPG

Демонстранти скандують гасла проти застосування 155-ї статті конституції, яка передбачає розпуск уряду і парламенту автономії і передачу їх повноважень центральної влади.

Жителі Каталонії також організували протест "порожніх каструль" після виступу прем'єр-міністра Іспанії Маріано Рахоя. Суть протесту полягає в тому, що люди виходять на балкони своїх будинків і грюкають ложками по порожніх каструлях.

Скільки людей взяло участь у своєрідному протесті, не уточнюється. Однак La Vanguardia повідомляє, що акція вийшла дуже численною і зачепила багато районів регіону.

Понад два тижні тому в Каталонії пройшов заборонений центральною владою Іспанії референдум про незалежність. Незважаючи на заборону, в ньому взяли участь близько 2,3 мільйона осіб, або близько 42,3% від загального числа виборців. Заявлений каталонським урядом результат - 90,18% тих, хто голосував, відповіли ствердно на питання "Ви хочете, щоб Каталонія стала незалежною державою у формі республіки?".

10 жовтня президент Каталонії Пучдемон підписав декларацію про проголошення незалежності Каталонії в односторонньому порядку, підкресливши, що автономія отримала мандат від народу, щоб стати незалежною державою. Разом з тим він закликав регіональний парламент відкласти проголошення незалежності, щоб домогтися "деескалації напруженості" і почати діалог з Мадридом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram