ГоловнаСвіт

Україну спробують звинуватити у військово-технічній допомозі Ірану як країні, що підтримує тероризм

Кремль хоче відволікти увагу від себе і своїх злочинних дій.

Україну спробують звинуватити у військово-технічній допомозі Ірану як країні, що підтримує тероризм
Президент России Владимир Путин и президент Ирана Хасаном Рухани во время встречи в Кремле

Москва почала активно підігравати формуванню образу Ірану як країни-терориста і постачальника зброї/технологій терористичним організаціям і країнам, які перебувають під санкціями. І незабаром можна очікувати чергової спроби прив'язати Україну до цього процесу.

Про це йдеться у статті "Підставити Іран, прив'язати Україну" на LB.ua.

Автор матеріалу Андрій Старостін вважає, що так Кремлю буде легше відволікти увагу від себе і своїх злочинних дій. А також це допоможе стримати іранські амбіції на Близькому Сході і повернути Тегеран в епоху тотальних нафтових санкцій. Щоб, по-перше, російським нафтовим компаніям не було так самотньо в клубі держав-ізгоїв. А по-друге, Москва заодно спробує повернути собі втрачені ринки.

Цікаво те, що в цьому пасьянсі Москва, швидше за все, знайде місце і Україні. Він пояснив, що оскільки більшість міжнародних санкцій, які нині стрімко змінюють нафтову політику РФ у Середній Азії, ухвалювалися як плата за агресивну російську політику щодо України, то будь-яка форма залучення України в азійську "Дугу нестабільності" обов'язково буде створювати в Москві ілюзію можливості повернутися до точки відліку санкційної кризи.

"Спокуса почати все з чистого аркуша у РФ наполегливо зростає з кожним роком російського розграбування окупованих територій України. І з кожною спробою довгострокового замороження збройного протистояння в кількох українських прикордонних районах цінність Києва в зовнішніх нафтових маневрах Москви зростає. На сьогодні російська жага повернути Іран в епоху санкцій так велика, що Україна банально, згідно з дзеркальним принципом, прив'язується Москвою вже до кожної ключової події, яка відбувається по периметру всієї азійської "Дуги напруження" за участю саме Москви, а не Києва", - йдеться у статті.

Наприклад, скоро можна очікувати появи інформації про нібито виявлені Росією "сліди України" в наданні військово-технічної чи тилової підтримки руху "Талібан" в Афганістані чи Курдистані.

Автор нагадує, що такий дзеркальний підхід спостерігався, коли Кремль почав штовхати Іран до активної підтримки хуситів у Ємені. Тоді російські медіа висували Україні підозри в постачанні зброї цим угрупованням, які, як і всі інші спроби, не знайшли підтвердження.

За його словами, поки що інспірований Москвою інфошум не дає видимих політичних дивідендів. Але він дозволяє Кремлю, наприклад, призначити нового «головного терориста» у світі (про що вже лунають заяви лідерів світових держав, у т.ч. і США) - забалакати таким чином у пресі безпосередні звинувачення саме на адресу Москви. "А також дозволяє замаскувати обриси довгострокових російських планів - вони, судячи з усього, знову передбачають використовувати чергову кризу навколо Ірану (в якій Москва відіграє не останню роль) для того, щоб отримувати ексклюзивно російське задоволення: чи нафтове, чи газове. А найкраще - і те, й інше, і побільше", - йдеться у статті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram