ГоловнаСвіт

Путін порівняв "референдуми" в Криму і Каталонії

Президент Росії звинуватив Захід у "подвійних стандартах".

Путін порівняв "референдуми" в Криму і Каталонії
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін порівняв "референдуми" в анексованому Криму і Каталонії. Про це Путін сказав 19 жовтня на підсумковій пленарній сесії клубу "Валдай" в Сочі, повідомляє Крым.Реалии.

"У ситуації з Каталонією ми побачили одностайне засудження прихильників незалежності Євросоюзом і цілою низкою інших держав. У зв'язку з цим не можу не відзначити: раніше треба було думати. Що, ніхто не знав про подібні протиріччя всередині самої Європи, що тривають століттями? Знали. Однак свого часу фактично вітали розпад цілої низки держав Європи, не приховуючи радості з цього приводу. А навіщо ж було так бездумно, виходячи з політичної та поточної кон'юнктури і бажання догодити, прямо скажемо, старшому братові з Вашингтона, беззастережно підтримувати відділення Косово, провокуючи подібні процеси в інших регіонах в Європі, та й у світі? Нагадаю, що коли Крим так само оголосив свою незалежність, а потім і в результаті референдуму про приєднання до Росії, теж чомусь це не сподобалося", - заявив Путін.

За його словами, такі дії Заходу - "політика подвійних стандартів".

Референдум про незалежність Каталонії відбувся 1 жовтня. За вихід регіону зі складу Іспанії висловилися понад 90 відсотків тих, що взяли участь у голосуванні. Явка, за даними каталонської влади, становила 43 відсотки від загального числа виборців. Влада Іспанії оголосила голосування незаконним. Такої ж думки дотримуються в Єврокомісії. Проти одностороннього проголошення незалежності Каталонії виступили також Франція, Німеччина та Італія.

На території Криму і міста Севастополя 16 березня 2014 року відбувся невизнаний світом референдум про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали це голосування. 18 березня президент Росії Володимир Путін оголосив про "приєднання" Криму до Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це "відновленням історичної справедливості".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram