ГоловнаСвіт

Президент Молдови вимагає розпуску парламенту і переходу на президентську форму правління

Свої заклики Додон пояснив "антиконституційними діями" уряду.

Президент Молдови вимагає розпуску парламенту і переходу на президентську форму правління
Игорь Додон
Фото: EPA/UPG

Президент Молдови Ігор Додон у зверненні до громадян заявив про необхідність дострокових парламентських виборів і швидкого переходу до президентської форми правління.

Про це повідомляє ZN.ua.

Свої заклики Додон пояснив "антиконституційними діями" уряду, початком "загальнореспубліканських акцій на підтримку президентської форми правління" і своєю "відповідальністю перед народом".

"Я несу відповідальність тільки перед народом Республіки Молдова, тож жодна інстанція не може зобов'язати мене підписати те, з чим я не згоден, обіймаючи свою посаду в ім'я народу. Як вже було заявлено мною вчора, усі сумнівні рішення цього суду будуть переглянуті після парламентських виборів", - йдеться в заяві Додона, опублікованій на офіційному сайті в середу, 18 жовтня.

Єдино можливим варіантом виходу з кризи, що склалася Додон назвав розпуск парламенту, проведення дострокових виборів і посилення повноважень президента.

"Для Молдови не існує іншого рішення, окрім дострокових парламентських виборів і швидкого переходу до президентської форми правління. Заявляємо про початок дій на рівні держави з метою підтримки президентської форми правління", - підсумував президент Молдови.

18 жовтня Конституційний суд Молдови ухвалив рішення про можливість призначення тимчасового виконувача обов'язків глави держави через відмову президента Ігоря Додона затвердити повторно висунутого прем'єром-міністром кандидата на пост міністра оборони, що є грубим порушенням Конституції. Згідно з рішенням КС, в.о. президента Молдови можуть бути спікер парламенту Андріан Канду або прем'єр Павел Філіп.

Для призначення тимчасового президента Конституційний суд повинен винести відповідний висновок про те, що чинний президент протягом 60 днів навмисно був бездіяльним під час виконання своїх обов'язків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram