ГоловнаСвіт

Завтра МВС Ізраїлю почне прискорено відправляти додому українських "біженців"

Аналогічне рішення було прийнято раніше щодо "туристів" з Грузії.

Завтра МВС Ізраїлю почне прискорено відправляти додому українських "біженців"

Спільна експертиза, проведена ізраїльськими МЗС і МВС, показала, що українські туристи, які намагаються отримати в Ізраїлі статус біженця, можуть повернутися на батьківщину, оскільки там їм не загрожує небезпека, що виправдовує надання притулку в єврейській державі.

Про це повідомляє ізраїльський "9 Канал"

Аналогічне рішення було прийнято раніше стосовно туристів із Грузії, які також масово намагалися отримати тимчасовий статус і робочу візу хоча б на термін розгляду прохання.

У зв'язку з тисячами подібних прохань від громадян з Грузії і України, які, в'їжджаючи в Ізраїль за туристичною візою, залишаються в країні і подають прохання про притулок, у МВС, зі схвалення Мін'юсту, розробили спеціальну прискорену процедуру відмови. Для цього треба, щоб країна проживання туриста була визнана "демократичною і безпечною".

Відносно Грузії МВС уже провело відповідну роботу, з Україною ситуація була складнішою через конфлікт на сході країни. Однак тепер вона з точки зору Ізраїлю вважається "демократичною і безпечною". Тому, якщо заявка на отримання статусу біженця з цих країн не містить опису конкретних загроз безпосередньо заявнику, а описує загальну нестабільну обстановку в країні, абстрактне міліцейське свавілля, приналежність до опозиції та інше, її не розглядатимуть декілька місяців або навіть років, як раніше, а чиновники зможуть відхиляти їх автоматично в прискореному порядку.

Як відзначають у МВС Ізраїлю, новий порядок під час розгляду прохань туристів із Грузії знизив обсяги заявок - за перше півріччя 2017 року прохання подали лише 1328 туристів звідти (торік їх було 3668). При цьому обсяг претендентів з України, яка поки не вважалася в Ізраїлі "безпечною країною", тільки зростав. За перші шість місяців цього року надійшло 5718 прохань.

Збільшення числа клопотань з Грузії і України в останні роки співпало з введенням безвізового режиму з цими країнами. Це полегшило в'їзд у країну претендентам на статус біженця і створило цілу інфраструктуру з посередників і юристів, які поставили на потік роботу з прийому туристів і їх оформлення як прохачів притулку. За "ведення справи" вони беруть з іноземців кілька тисяч шекелів, хоча врешті-решт МВС відмовляє практично всім. Однак юристи можуть затягнути розгляд справи, що дозволяє приїжджим працювати в Ізраїлі протягом тривалого терміну.

З 2015 року грузини й українці подали в сумі 19 033 прохання про отримання політичного притулку, "долучившись" до 40 тис. аналогічних претендентів з африканських країн.

За словами чиновників ізраїльського МВС, хоча практично в усіх цих проханнях було відмовлено, дуже мало прохачів виїхали з країни, більшість залишилася в статусі нелегалів і працюють "по-чорному" - на будівництвах, на прибиранні, на заводах, на бойнях. Їх шукають, іноді навіть знаходять і депортують з країни, але в невеликих кількостях. З 3221 іноземця, висланого в 2016 році, включаючи людей з протермінованою візою, було 1166 українців і 432 грузина.

Цей потік, який у МВС називають "туризмом біженців", у МЗС вважають нормальним і безпечним. Питання з Грузією вже практично вирішене завдяки прискореній процедурі відмов, з Україною теж, хоча вирішити його було складніше, оскільки на Донбасі триває війна, і цю ситуацію неможливо було передбачити під час скасування візового режиму. Але загалом, вважають у МЗС, немає причин скасовувати безвізовий режим із зазначеними країнами, і Ізраїль цілком може впоратися з цим побічним ефектом, особливо з огляду на те, що віднедавна в Україні діє безвізовий режим з ЄС.

Нагадаємо, на початку вересня Ізраїль запропонував українцям, які порушили безвізовий режим,  виїхати з країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram