ГоловнаСвіт

У ЦВК РФ запропонували Навальному взяти участь у виборах "десь у 2028 році»

Голова російської ЦВК пропонує Навальному оскаржити вирок.

У ЦВК РФ запропонували Навальному взяти участь у виборах "десь у 2028 році»
Алексей Навальный
Фото: EPA/UPG

Голова Центрвиборчкому Росії Елла Памфілова запропонувала політику Олексію Навальному балотуватися на вибори "десь у 2028 році".

Про це вона заявила, відповідаючи на запитання учасника Всесвітнього фестивалю молоді і студентів у Сочі, передає "Интерфакс".

"Він [Навальний] зможе [взяти участь у виборах], мине цей термін десятирічний - десь у 2028 році, плюс п'ять місяців, може цілком балотуватися. А що зараз за вік? Усе життя попереду. Тому нехай виходить з цього. І прапор йому в руки!" - заявила Памфілова.

За її словами, Навальний мав би шанси взяти участь у виборах, якби звернувся в Конституційний суд і оскаржив би вирок, який перешкоджає висуненню його кандидатури.

"А вони [команда Навального] яким шляхом йдуть? Хибно інтерпретують закони, з іншого боку, кажуть: "Хто така Памфілова? Хто така ЦВК? Ось ми зараз виведемо хлопців, яким голову задурили, натиснемо на владу, нас узагалі відразу злякаються. Це я злякаюся? Людина, яка пройшла через всі гарячі точки, не раз дивилася смерті в очі? Я ніколи, ні під чиїм тиском не дозволю порушити закон, поганий він чи хороший", - сказала голова ЦВК.

Вона заявила, що з цього шляху її не зсуне "жоден тиск - ні вуличний, ні адміністративний", в іншому разі вона напише заяву на звільнення.

У середині серпня Памфілова говорила, що Навальний зможе балотуватися в президенти на виборах 2018 року, якщо станеться "диво". Першим "дивом", за її словами, може бути скасування вироку і зняття судимості з політика, а другим - зміна законодавства. "В Елли Памфілової все-таки виросла борода", - сказав у відповідь на це Навальний. Раніше мер Єкатеринбурга Євген Ройзман зазначав, що у голови ЦВК "виросте борода", якщо вона "піде хибним шляхом [Володимира] Чурова і продовжить робити свої заяви".

"Це [право політика йти на вибори] розбирали вже сто разів. Ясна річ, що заважати нашій виборчій кампанії - це взагалі головна умова її перебування на посаді з великою зарплатою, квартирою і красивим чорним автомобілем", - заявив Навальний.

Голова передвиборного штабу політика Леонід Волков раніше говорив, що вирок Навального у справі "Кіровлісу", через який політик, згідно з законом про вибори президента, не може балотуватися, не вплине на проведення кампанії. Він зазначав, що політик має юридичне і моральне право висувати свою кандидатуру на вибори. Вирок у справі "Кіровлісу" набув чинності в травні цього року.

Юристи заснованого Навальним Фонду боротьби з корупцією зазначали, що у зв'язку з наміром Навального взяти участь у виборах виникла юридична колізія. Згідно з Конституцією Росії, у виборах президента може взяти участь будь-який громадянин Росії віком від 35 років, що не перебуває в місцях позбавлення волі. Однак федеральний закон про вибори президента висуває ще одну умову до кандидатів - відсутність судимості за тяжкою чи особливо тяжкою статтею. Вирок Навальному у справі "Кіровлісу" винесли за статтею 165 КК РФ - заподіяння майнової шкоди шляхом обману, що вважається тяжким злочином.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram