ГоловнаСвіт

Колишній генсек НАТО закликав Захід дати Україні зброю і розмістити на Донбасі миротворців

Расмуссен вважає, що міжнародне співтовариство може уникнути заморожування конфлікту, якщо грамотно сформує мандат миротворчої місії.

Колишній генсек НАТО закликав Захід дати Україні зброю і розмістити на Донбасі миротворців
Андерс Фог Расмуссен

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив: для того, щоб припинити кровопролиття на Донбасі, Заходу слід надати Україні сучасну оборонну зброю і розмістити уздовж кордону з РФ миротворців ООН.

Таку думку він висловив у статті для провідного канадського друкованого видання The Globe and Mail

"Європа, Канада і США зараз мають можливість допомогти політичному вирішенню цієї війни: по-перше, надавши українським військовим оборонне обладнання і, по-друге, розгорнувши на Донбасі потужну миротворчу місію ООН", - пише Расмуссен.

Він нагадав, що Росія сама подала до Радбезу пропозицію про розміщення сил ООН в Україні. "Московський проект резолюції виявився типовим путінським блефом, що порушує кілька принципів ООН, тобто неприйнятний у чинному вигляді. Але замість того, щоб відкидати його, Захід повинен розкрити блеф і перетворити за допомогою батога і пряника московську пастку на вікно для досягнення миру", - зауважив колишній генсек.

На його переконання, озброєння України служитиме батогом, а зняття з Росії санкцій - пряником. "Якщо Росія виведе свої війська і відновить суверенітет України, ми зможемо запропонувати найбільшу винагороду - полегшення режиму санкції. Цю страву не подають частинами: повне зняття санкцій можливе лише після повного виконання Росією своїх зобов'язань", - наголосив Расмуссен.

Він додав, що міжнародне співтовариство може уникнути заморожування конфлікту, якщо грамотно сформує мандат миротворчої місії. "Радбез може уникнути цього, провівши червоні лінії. По-перше, наполягати, що місія буде розміщуватися вздовж усього українсько-російського кордону, щоб не перетворювати лінію зіткнення на новий де-факто кордон. По-друге, миротворці повинні захищати населення і інфраструктуру, а не тільки міжнародних спостерігачів у цій зоні", - йдеться в статті.

Нагадаємо, у вересні Расмуссен побував на Донбасі. Він відвідав декілька міст і одну з бригад.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram