ГоловнаСвіт

Ассанж оголосив €20 тис. винагороди за інформацію про вбивство журналістки на Мальті

Раніше прем'єр Мальти пообіцяв знайти винних у вбивстві.

Ассанж оголосив €20 тис. винагороди за інформацію про вбивство журналістки на Мальті
Джулиан Ассанж
Фото: EPA/UPG

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж запропонував €20 тис. за інформацію про організаторів убивства журналістки Дафни Каруани Галіції, яка загинула на Мальті внаслідок вибуху автомобіля.

Про це він написав на своїй сторінці у "Твіттері"

"Я вражений смертю мальтійської журналістки і блогера Дафни Каруани Галіції, вбитої сьогодні вдень недалеко від власного будинку за допомогою бомби, закладеної в машину. Пропоную винагороду у €20 тис. за інформацію, яка допоможе знайти її вбивць", - написав Ассанж.

Напередодні стало відомо про смерть журналістки Каруани Галіції, яка

працювала з "панамським архівом". Її автомобіль вибухнув через "потужну бомбу", коли Каруана Галіція виїхала зі свого будинку. Раніше журналістка поскаржилася в поліцію на погрози.

Один з її останніх матеріалів був присвячений дружині прем'єр-міністра країни Джозефа Муската Мішель. За відомостями журналістки, дружина Муската має офшорну компанію в Панамі. Мускат і його дружина спростовували цю інформацію.

Після смерті журналістки прем'єр-міністр назвав подію "варварською атакою" і попросив поліцію підключити служби безпеки інших країн, щоб знайти винних. "Усі знають, що Каруана Галіція жорстко критикувала мене як політика і як людину. Але ніщо не може виправдати цей варварський вчинок", - сказав Мускат.

Нагадаємо, 3 квітня 2016 року Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів опублікував розслідування про виведення грошей через офшори, в якому згадувалися близько 140 осіб, включаючи знаменитостей і світових лідерів. Після публікації "панамського архіву" у відставку пішли, зокрема, прем'єр-міністр Ісландії Сигмюндюр Давид Гюннльойгссон і міністр промисловості, енергетики і туризму Іспанії Хосе Мануель Сорія.

В Україні ця публікація спровокувала великий резонанс, оскільки стало відомо, що влітку 2014 року президент Петро Порошенко зареєстрував компанію Prime Asset Partners для переведення кондитерського бізнесу в юрисдикцію Британських Віргінських островів. Сам голова держави вважає, що приводу для скандалу не було: зареєстрована компанія не виводила гроші, а була створена з метою передачі активів у "сліпий траст", довірче управління.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram