ГоловнаСвіт

Іспанія заарештувала двох лідерів каталонських сепаратистів

Санчеса і Куішара звинувачують у "підбурюванні до непокори владі".

Іспанія заарештувала двох лідерів каталонських сепаратистів
Фото: EPA/UPG

Керівників Національної асамблеї Каталонії (НАК) і організації "Загальна культура" (ЗК) - головних каталонських громадських організацій, що борються за незалежність регіону, - взято судом під варту.

Рішення про арешт без права виходу на волю під заставу Жорді Санчеса і Жорді Куішара ухвалила ввечері в понеділок, 16 жовтня, слідча Національної судової палати Іспанії (НСПІ) Кармен Ламела, пише DW.

Їх звинувачують у "підбурюванні до непокори владі" членів своїх організацій. Йдеться про основні громадські структури прихильників незалежності Каталонії, які налічують у своїх лавах десятки тисяч активістів.

Слідча вважає, що підозрювані відповідальні за події в Барселоні 20 і 21 вересня. Саме вони, за її даними, керували тоді учасниками протесту, які блокували протягом доби урядові будівлі в каталонській столиці, де представники цивільної гвардії (жандармерії) здійснювали виїмку документів, що стосувалися призначеного на 1 жовтня референдуму про незалежність Каталонії. Маніфестанти не дозволяли співробітникам вийти з офісних будівель з вилученою документацією і довели в повної непридатності кілька автомобілів жандармів. Плебісцит заборонили за рішенням Конституційного суду Іспанії.

Санчеса і Куішара звинувачували в умисному опорі представникам влади, які виконували судове рішення. Слідча пояснила своє рішення також побоюваннями, що, залишившись на волі, підозрювані знову можуть організовувати заворушення, враховуючи загалом нестабільну ситуацію в регіоні. Під час допиту, який проходив у приміщенні НСПІ в Мадриді, обидва відмовилися відповідати на будь-які питання слідства.

Водночас Ламела залишила на волі, незважаючи на вимогу прокурора про арешт, ще двох підозрюваних - голову поліції Каталонії майора Жозепа Льюїса Траперо і його заступника лейтенанта Терезу Лаплана. Однак справу за статтею про "підбурювання до непокори владі" порушено і проти них: вони не зможуть виїжджати з Іспанії і змушені регулярно з'являтися до суду за місцем проживання для доказу своєї присутності в країні. Поліцейських підозрюють у тому, що, співчуваючи маніфестантам, не відреагували своєчасно на їхні дії і не надали допомогу гвардійцям.

Йдеться про перші арешти, пов'язані з проведенням незаконного референдуму про каталонську незалежність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram