ГоловнаСвіт

Іракські війська взяли під контроль місто Кіркук

Командування курдських збройних формування назвало це війною.

Іракські війська взяли під контроль місто Кіркук
Фото: EPA/UPG

Іракські урядові війська взяли під контроль місто Кіркук, яке перебувало під владою курдських збройних загонів пешмерга. Про це повідомляє кореспондент Reuters з Кіркука.

За його словами, в місто увійшла колона іракських бронетранспортерів з елітними військовими підрозділами, у підготовці яких брали участь фахівці армії США. Бронетранспортери зупинилися біля будівлі, де розташовані місцеві органи влади, і зайняли позиції. Іракські війська зняли курдський прапор і повісили свій.

Військова операція із захоплення Кіркука забрала лише один день, точна кількість жертв не відома. За неофіційними даними, вночі загинули кілька пешмергів і кілька іракських військових.

Деякі курдські мирні жителі втекли з міста, побоюючись насильства з боку іракських солдатів. З іншого боку, іракські туркмени, вороже налаштовані до курдів, щасливі, що в місто увійшли війська Іраку та вітали їх.

Командування пешмерга назвало дії іракської армії оголошенням війни.

Нагадаємо, що курди намагаються домогтися незалежності від Іраку. 25 вересня в курдському автономному регіоні Іраку був проведений референдум на підтримку незалежності. Ірак та інші країни, крім Ізраїлю, не визнали цього голосування.

У відповідь на референдум Багдад наклав заборону на прямі міжнародні рейси в Курдистан, зажадав, щоб уряд регіону передав контроль над своїми прикордонними постами, а також припинив продавати валюту чотирьом курдським банкам.

Іракський суд видав ордер на арешт організаторів референдуму про незалежність Курдистану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram