ГоловнаСвіт

Останнє ядерне випробування у КНДР загрожує деформацією земної кори, - спостерігачі

У Північній Кореї стався невеликий землетрус.

Останнє ядерне випробування у КНДР загрожує деформацією земної кори, - спостерігачі
Архив
Фото: panoptikon.org

Серія землетрусів і зсувів біля ядерного випробувального майданчика Північної Кореї, найімовірніше, означає, що шосте та найбільше ядерне випробування дестабілізувало регіон - і тепер цей майданчик не можна більше використовувати для випробувань ядерної зброї.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на експертів.

"Серія землетрусів спровокувала підозри в експертів і спостерігачів, що останнє випробування, як стверджує КНДР, водневої бомби могло завдати шкоди гірській місцевості в північно-західній частині країни, де провели всі шість ядерних випробувань Північної Кореї", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що сьогодні вранці було зафіксовано ще один невеликий землетрус біля випробувального майданчика КНДР, але, на відміну від землетрусів, пов'язаних з ядерними випробуваннями, це, ймовірно, не було наслідком людської діяльності.

Землетрус став останнім у ланцюгу щонайменше трьох поштовхів, які можна було спостерігати після ядерного випробування КНДР 3 вересня.

За даними Південнокорейської метеорологічної адміністрації, землетрус у п'ятницю мав магнітуду 2,7, його епіцентр був на глибині 3 км у провінції Північний Хамген у КНДР. Геологічна служба США (USGS) повідомила, що магнітуда становила 2,9.

"Я думаю, що регіон Пунгері тепер відчув сильний удар. Якщо в цьому регіоні відбудеться ще одне випробування, це може спричинити загрозу радіоактивного забруднення", - заявив головний науковий співробітник Південнокорейського сейсмологічного інституту Кім Со Гу.

За даними 38 North - базованого у Вашингтоні проекту, який відстежує ситуацію в Північній Кореї, - після шостого випробування на супутникових знімках було виявлено численні зсуви на всьому ядерному полігоні.

"Пунгері став майданчиком для ядерних випробувань Північної Кореї, тому що ця територія вважалася стабільною і в минулому тут нечасто можна було зафіксувати поштовхи", - сказав Хон Тхе Ген, професор з науки про Землю сеульського університету Йонсей. За його словами, недавні невеликі землетруси свідчать про те, що випробування можуть спричинити деформацію земної кори.

Нагадаємо, раніше в жовтні у США назвали можливу кількість жертв у разі ядерного удару КНДР по Сеулу і Токіо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram