ГоловнаСвіт

"Угорщина і Румунія набирають електоральні очки на мовному питанні", - Заліщук

"В Україні 75 шкіл, де діти повністю вчаться на румунській мові, а в Румунії тільки одна україномовна освітня установа"

"Угорщина і Румунія набирають електоральні очки на мовному питанні", - Заліщук
Фото: Макс Левин

Угорщина і Румунія набирають електоральні очки, спекулюючи на питанні українського Закону про освіту, вважає член комітету Верховної Ради у закордонних справах Світлана Заліщук.

Про це вона сказала в коментарі LB.ua.

Депутат заявила, що ніяких змін в закон про освіту до висновків Венеціанської комісії Україна вносити не буде, концентруючись на роз'яснювальній роботі з нацменшинами і сусідніми країнами.

"Україні потрібно і далі проводити роз'яснювальну роботу з нацменшинами, з сусідніми країнами. Але також треба розуміти, що Угорщина, Румунія набирають собі електоральні очки на цьому питанні. Насправді, у нас є договір з Румунією, де одна зі статей каже про те, що ми повинні рівною мірою враховувати права нацменшин в обох країнах. А що ми маємо зараз? В Україні у нас 75 шкіл, де діти повністю вчаться на румунській мові. А в Румунії є тільки один освітній заклад, де діти навчаються українською. Це на однакових умовах. Треба зауважити, що коли ми піднімаємо аргументи про те, що українські діти, які навчаються румунською, не знають української мови, вони з розумінням ставляться до цього питання", - розповіла Заліщук.

У той же час депутат зазначила, що Україна повинна серйозно поставитися до вирішення Венеціанської комісії.

"У нас є закон. Він працює. Зараз нам потрібно отримати рішення Венеціанської комісії. Президент вчора сказав, що ми його очікуємо і будемо поважати. Треба дивитися на їх висновок. Якщо вони скажуть, що ми все на світі порушили, то Україні буде важко проігнорувати це рішення, хоча українська делегація вважає, що для негативного висновку немає підстав", - сказала вона.

Нагадаємо, в Парламентській асамблеї Ради Європи у четвер пройшли дебати, присвячені Закону про освіту України, за підсумками якої було прийнято резолюцію з рекомендаціями Україні щодо захисту прав національних меншин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram