ГоловнаСвіт

Одного з найвідоміших африканських футболістів обрано президентом Ліберії

Колишня "зірка" футболу пообіцяла вирішити проблему корупції в Ліберії.

Одного з найвідоміших африканських футболістів обрано президентом Ліберії
Джордж Веа
Фото: EPA/UPG

Один із найвідоміших африканських футболістів, ліберійський спортивний і політичний діяч Джордж Веа був обраний президентом Ліберії. На виборах голови держави в 2017 році 51-річний Веа переміг свого головного конкурента - віце-президента Ліберії Джозефа Бокая. Під час передвиборної кампанії обидва суперники обіцяли боротися з корупцією, яка, поряд з високим рівнем безробіття, є однією з основних проблем країни.

Джордж Веа - один з найвідоміших африканських футболістів. У 1995 році був визнаний гравцем року за версією ФІФА, найкращим футболістом Європи ("Золотий м'яч") і найкращим африканським футболістом року. При цьому він є одним із двох володарів Золотого м'яча, який ніколи не грав на чемпіонаті світу, і єдиним володар трофея, збірна якого ніколи не грала на чемпіонаті світу.

Після завершення футбольної кар'єри Веа зайнявся гуманітарною та політичною діяльністю, і в 2005 році балотувався на пост президента Ліберії. Перемігши в першому турі голосування з 28% голосів, у другому турі він програв 67-річній Елен Джонсон-Серліф, яка стала першою в історії Африки жінкою-президентом. Як зазначає DW, багато громадян Ліберії вважають, що тоді у Веа вкрали перемогу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram