ГоловнаСвіт

Іспанія висунула Каталонії ультиматум, - ЗМІ

До 16 жовтня Мадрид очікує відповіді Пучдемона на запитання: він проголосив незалежність Каталонії, чи ні?

Іспанія висунула Каталонії ультиматум, - ЗМІ
Фото: EPA/UPG

Офіційний Мадрид надає лідеру Каталонії Карлесу Пучдемону час до понеділка, 16 жовтня, для відповіді на запитання, проголошено незалежність цього регіону, чи ні.

Про це 11 жовтня повідомляють низка іспанських ЗМІ з посиланням на джерела в уряді у Мадриді, передає DW.

У разі, якщо Пучдемон підтвердить, що під час виступу в парламенті напередодні він проголосив незалежність, у нього буде ще три дні, до наступного четверга, щоб відмовитися від неї, пише інформагентство Reuters.

В іншому випадку, центральний уряд скористається статтею 155 Конституції Іспанії, яка дозволяє анулювати автономію Каталонії і ввести пряме управління регіоном з Мадрида.

Раніше цього ж дня уряд Іспанії подав формальний запит каталонському уряду для підтвердження, проголошена незалежність, чи ні. Формальне звернення необхідне для початку процедури позбавлення Каталонії автономного статусу.

Як повідомлялося, 10 жовтня в парламенті Каталонії була підписана декларація про незалежність регіону від Іспанії, однак водночас набуття чинності цього документа було відкладено. Тому каталонські лідери закликали Мадрид до переговорів.

Нагадаємо, влада іспанської автономної області Каталонії організувала референдум про незалежність. Голосування ще до його початку визнав незаконним конституційний суд Іспанії, але не зважаючи на це в ньому взяли участь близько 3 млн осіб. Референдум не був визнаний ні Мадридом, ні європейською владою. За твердженням уряду Каталонії, близько 90% учасників висловилися за відокремлення від Іспанії.

Україна вважає референдум незаконним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram