ГоловнаСвіт

Київ з власної ініціативи не розриватиме "Великий договір" з Росією

На "гібридні" виклики Москви не варто відповідати за принципом «назло мамі відморожу вуха».

Київ з власної ініціативи не розриватиме "Великий договір" з Росією
Фото: EPA/UPG

Незважаючи на визнання РФ країною-агресором, Київ в ініціативному порядку не розриватиме широкомасштабного Договору про дружбу, співпрацю і партнерство між Російською Федерацією і Україною, черговий десятирічний термін дії якого спливає 2018 року.

Про це пише журналіст Ігор Соловей у статті "Чи можливі дипломатичні відносини з країною-агресором?".

«Про розрив дипвідносин (з Росією - ред.) не йдеться», - сказав LB.ua можновладний співрозмовник у дипломатичних колах.

Як відомо, «Великий договір» - це угода між РФ і Україною, в якому закріплено принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги до територіальної цілісності та взаємні зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці одне одного. Документ підписали 31 травня 1997 року Леонід Кучма і Борис Єльцин. Верховна Рада ратифікувала договір 14 січня 1998 року, Держдума - 25 грудня 1998 року. Наприкінці 2008 року дію договору автоматично продовжили на 10 років - тобто до 2018 року. І якщо зараз жодна зі сторін не заявить іншій про своє бажання припинити його дію (шляхом письмового повідомлення не менш ніж за 6 місяців), то договір буде продовжено ще на десятиліття.

Недоцільність припинення дипвідносин між країнами через непродовження Договору в Києві пояснюють «гібридним» характером розв'язаної проти України війни. «А на "гібридні" виклики не варто відповідати за принципом «назло мамі відморожу вуха», дії у відповідь теж повинні бути "гібридними"», - йдеться в статті.

Головний аргумент Києва: розрив дипломатичних відносин з Росією не тільки НЕ буде сприяти вирішенню наявних суперечок із Росією, а навпаки - істотно ускладнить міжнародні зусилля, які протягом останніх років робляться Україною та її західними партнерами.

Єдиним позитивним наслідком такого рішення можна буде вважати, що такими діями Україна заявляє протест проти протиправних дій РФ. Хоча для публічної демонстрації незгоди з російською агресією досить і зниження рівня дипвідносин - Україна спочатку відкликала свого посла з Росії, немає посла РФ і в Києві.

Зате негативні наслідки від розриву дипвідносин будуть значно ширшими. Про них докладно - в статті "Чи можливі дипломатичні відносини з країною-агресором?".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram