ГоловнаСвіт

МВФ оцінив збитки від глобальних кібератак

Кіберзагрози для фінансових установ ростуть, а масштаби і частота нападів збільшуються.

МВФ оцінив збитки від глобальних кібератак
МВФ
Фото: orbita.dn.ua

Експерти Міжнародного валютного фонду (МВФ) підрахували, що економічні втрати від усіх глобальних кібератак сягають $53 млрд, у тому числі $850 млн від нещодавнього нападу вірусу "NotPetya", що вразив у липні український фінансовий і державний сектор і створив проблеми в інших країнах.

Про це йдеться в доповіді Фонду з глобальної фінансової стабільності, представленій у середу, повідомляє "Укрінформ"

"За деякими оцінками, економічні втрати від усіх гіпотетичних глобальних кібератак сягнули $53 млрд", - зауважили у Фонді.

При цьому наголошують, що кіберзагрози для фінансових установ ростуть, масштаби і частота нападів збільшуються, а природа атак вдосконалюється. Злочинці маскують їх під легальне ПЗ у банківській сфері, як це було в Україні.

"Нещодавній приклад викликає занепокоєння в зв'язку з атакою вірусу "NotPetya" в червні 2017 року, який маскувався під "вірус-вимагач", але завдав суттєвої шкоди банківським операціям в Україні. Інформаційно-технологічні системи в країні, включаючи автоматичні касові апарати, були непридатними для використання. Проблеми, які поширилися через кордони, загалом у глобальних масштабах оцінюються приблизно в $850 млн", - йдеться в аналізі МВФ.

Така еволюція робить технологію більш потужною і легкою для застосування, зазначено в документі. Водночас відзначено, що кібератаки серйозно загрожують фінансовій стабільності відразу в декількох сферах: злом даних, перешкоджання веденню справ, зміна хакерами інформації в фінансових мережах.

У зв'язку з цим у МВФ наголосили на необхідності скоординованого регуляторного підходу, спрямованого на зменшення ризиків і підтримання фінансової стабільності.

Нагадаємо, напередодні МВФ поліпшив прогнози росту світової економіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram