ГоловнаСвіт

Іспанія попросила Каталонію роз'яснити декларацію про незалежність

Згідно з Конституцією Іспанії, прем'єр-міністр може призупинити автономію Каталонії.

Іспанія попросила Каталонію роз'яснити декларацію про незалежність
Мариано Рахой
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой звинуватив лідера Каталонії Карлеса Пучдемона в створенні "навмисної плутанини" і сказав, що хоче відновити "визначеність" у ситуації з підписанням регіоном декларації про відокремлення від Іспанії

Про це він заявив журналістам після екстреного засідання уряду країни, пише ВВС

Рахой сказав, що запитав у Пучдемона, чи дійсно він оголосив про незалежність. За його словами, заклик каталонського лідера був передчасним і випередив рішення уряду.

Іспанський прем'єр також зауважив, що уряд Іспанії діятиме відповідно до Конституції Іспанії. Згідно з Основним законом країни, прем'єр-міністр може призупинити автономію Каталонії, відзначає ВВС.

"Необхідно припинити цю ситуацію і повернути Каталонії безпеку і спокій, зробити це потрібно якомога швидше", - сказав він.

Раніше Пучдемон заявив про підписання регіоном "Декларації представників Каталонії". У ній йдеться, що Каталонія є "незалежною республікою". За його словами, таке рішення було прийнято на підставі голосування 1 жовтня. Референдум про відокремлення Каталонії від Іспанії не був визнаний урядом країни. Крім того, поліція заважала його проведенню і примусово закривала виборчі дільниці.

У день проведення голосування відбулися сутички поліції з активістами, які виступають за незалежність регіону. Явка становила приблизно 42%, близько 90% виборців виступили за відокремлення Каталонії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram