ГоловнаСвіт

В Австралії знайшли комаху, яку вважали вимерлою майже 100 років

Учені мають намір повернути зниклий вид комах у природне середовище.

В Австралії знайшли комаху, яку вважали вимерлою майже 100 років
Dryococelus australis
Фото: twitter.com/Arteaga_Edgar

В Австралії вчені підтвердили існування комахи, яку вважали вимерлою з 1920-х років. Вид називається Dryococelus australis.

Про це повідомляє

Current Biology.

У 1918 році в результаті корабельної аварії біля берегів острова Лорд-Хау на нього потрапили чорні щури, які розселилися на острові і призвели до зникнення унікальних видів птахів, рослин і безхребетних, включаючи D. australis.

У 1960-х роках дослідники виявили на сусідньому острові кілька мертвих комах. Оскільки живих комах виявити не вдалося, а трупи мали деякі морфологічні відмінності від D. australis, вид продовжували вважати вимерлим.

У 2001 році на Болс-Пірамід учені знайшли кілька десятків особин - колонію комах, схожих на D. australis. Усі вони виявилися самками і розмножувалися партеногенезом. Дослідники використовували знайдену колонію в програмі штучного розмноження.

Учені не були впевнені, що знайдені комахи - дійсно D. Australis. Вони також відрізнялися від відомих раніше представників виду.

Однак проведений у 2017 році аналіз ДНК розвіяв останні сумніви: незважаючи на зовнішні відмінності, розбіжність генома сучасних і старих зразків становить менш ніж 1%.

У 2018 році на острові Лорд-Хау реалізують програму знищення щурів. Після цього дослідники зможуть повернути D. Australis у природне середовище.

Як повідомляли у вересні,

в Німеччині вперше за 250 років з'явився дикий зубр. Влада злякалася і застрелила його.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram