ГоловнаСвіт

Екс-акціонери ЮКОС відкликали позови про арешт активів Росії у Франції

"Колишні акціонери вирішили зосередитися на майбутніх судових розглядах в Апеляційному суді Гааги".

Екс-акціонери ЮКОС відкликали позови про арешт активів Росії у Франції
ЮКОС
Фото: EPA/UPG

Колишні акціонери нафтової компанії ЮКОС вирішили відмовитися від позовів про арешт російських активів у Франції.

Про це заявив міністр юстиції Росії Олександр Коновалов, передають "Ведомости"

За його словами, відкликано всі вимоги про екзекватуру (виконання судового рішення, винесеного судовим органом іншої держави), за зверненням про виконання рішення Гаазького арбітражного суду. "У Франції забезпечувальні заходи поки що залишалися, а у всіх інших юрисдикціях вони були або припинені, або зовсім не дійшли до виконання", - пояснив він, додавши, що всі забезпечувальні заходи будуть зняті.

Цю інформацію також підтвердив керівник Міжнародного центру правового захисту Андрій Кондаков. Фахівці цього центру представляли інтереси Росії в судовій суперечці у Франції. "Сьогодні колишні акціонери ЮКОС оголосили про повне припинення ініційованих ними в грудні 2014 році розглядів щодо визнання та виконання рішень Гаазького арбітражу у Франції", - підтвердив він "Интерфаксу". Як уточнив Кондаков, Франція стала останньою країною, в якій тепер знято арешт із російських активів за позовами ЮКОС.

Про те, що колишні мажоритарні акціонери ЮКОС відмовилися від позовних вимог у Франції, говориться і в документі, оприлюдненому Group Menatep Limited (GML). На думку мажоритарних акціонерів, виконання судових рішень від 2014 року не становить економічного інтересу.

"Колишні акціонери вирішили зосередитися на майбутніх судових розглядах в Апеляційному суді Гааги. У Нідерландах акціонери продовжать захищати рішення арбітражного суду про стягнення з Росії $50 млрд", - ідеться в комюніке. Екс-акціонери сподіваються знову "знайти справедливість у Гаазі".

"У цей час ми сконцентровані на процесах у Гаазі, прагнення виконати рішення у Франції не становить більше економічного інтересу", - наводять у документі слова гендиректора GML Тіма Осборна.

У липні 2014 року третейський суд у Гаазі задовольнив позов колишніх акціонерів ЮКОС. Згідно з судовим рішенням, Росія повинна виплатити за позовом $50 млрд. Російська сторона оскаржила це рішення. Своєю чергою, колишні акціонери подали позови до судів низки країн з вимогою про арешт майна як забезпечувальний захід. У червні 2015 року у Франції та Бельгії на майно, яке виконавці судового рішення суду Гааги визнали належним Росії, було накладено арешт.

У квітні 2016 року Окружний суд Гааги скасував рішення нижчого за рівнем суду про стягнення з Росії $50 млрд, заявивши, що ця справа не перебуває в компетенції Гаазького арбітражу.

Справу про податкові порушення проти компанії ЮКОС було порушено у 2003 році. Після цього було запущено банкрутство компанії, а її майно продано на аукціонах. Основну частину активів отримала держкомпанія "Роснефть". У травні 2017 року суд у Нідерландах встановив, що РФ свідомо довела ЮКОС до банкрутства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram