ГоловнаСвіт

Україні не варто піддаватися на провокації угорських політиків, - думка

Відносини Москви і Будапешта не приховуються, та й сама Угорщина - зовсім не зразок для наслідування в ЄС.

Україні не варто піддаватися на провокації угорських політиків, - думка
Фото: ГПУ

Зрив угорським головою МЗС Петером Сіярто зустрічі з українським колегою Павлом Клімкіним на території Закарпаття не найкраще характеризує політиків Угорщинипіддаватися на їхні провокації не варто.

Про це журналіст Віталій Портников пише в статті "Річ не в угорцях” на LB.ua.

"Не можна піддаватися на провокації і притримуватися конфронтаційного тону в діалозі з сусідами. Навпаки, необхідний постійний діалог - і те, що Будапешт відмовляється від діалогу, як це сталося у випадку зриву зустрічі українських і угорських депутатів, або зараз, коли Петер Сіярто відмовився спілкуватися в Ужгороді з Павлом Клімкінимговорить на нашу користь, а не на користь сусідів", - ідеться в статті.

Експерт вважає, що не потрібно вважати, що "будь-яка критика, яка лунає з Заходу - це критика з Заходу". "Це може бути і критика зі Сходу. З Угорщиною все ще не так складно. Відносини Москви і Будапешта не приховуються, та й сама Угорщина - зовсім не зразок для наслідування в ЄС", - підкреслив Портников.

Він нагадав, що набагато гірше, коли в ролі "головного критика" вибирається зразкова країна ЄС, далека від Москви. Як це було у випадку з так званим консультативним референдумом у Нідерландах, що на тривалий час загальмувало процес ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС і змусило Брюссель погодитися з безглуздими обмеженнями, які дозволили парламенту Нідерландів ратифікувати угоду в обхід "народної волі".

"Ось це була дійсно блискуча спецоперація, під час якої були використані і новації в нідерландському законодавстві, і російські засоби, і пропагандистські ресурси, і страх перед розширенням ЄС, і дезінформація, і голландські «корисні ідіоти» - все пішло в хід! І це - аж ніяк не перша і не остання спецоперація Кремля в Європі", - написав Портников.

Він упевнений, що найважливіше в таких ситуаціях - збереження самовладання. А також - переформатування самого ставлення до претензій на адресу нашої держави. "Ми виросли і виховувалися в традиції, згідно з якою будь-яка претензія з Москви - це окрик, після якого необхідно виправити ситуацію так, як цього хоче скажений барин. А будь-яка претензія з Заходу - в якій би формі вона не висловлювалася - це не окрик. Це просто запрошення до розмови і захисту власної позиції", - вважає Портников.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram