ГоловнаСвіт

Ув'язнений турецький екс-суддя отримав премію Вацлава Гавела

Влада інкримінує Мурату Арслану співпрацю з рухом Ґюлена.

Ув'язнений турецький екс-суддя отримав премію Вацлава Гавела
Фото: turkishminute.com

Премія Вацлава Гавела з прав людини присуджена ув'язненому турецькому правозахиснику і колишньому судді Конституційного суду Туреччини Мурату Арслану. Він не зміг особисто отримати нагороду, оскільки з липня 2016 перебуває в ув'язненні в Туреччині, повідомляє DW.

Мурат Арслан - екс-суддя Конституційного суду Туреччини і колишній голова турецької Асоціації суддів. Його затримали і тримають під вартою після невдалого путчу в Туреччині в липні 2016 року. Влада Туреччини інкримінує Арслану співпрацю з рухом проповідника Фетхулаха Ґюлена, який живе в США і звинувачується в організації державного перевороту в Туреччині.

Нагадаємо, в Туреччині тривають кілька судових процесів, пов'язаних з минулорічною спробою держперевороту. За даними турецького уряду, понад 142 тис. осіб були звільнені в державному секторі і силових структурах з введенням надзвичайного стану через ймовірну причетність до спроби перевороту. Більш ніж 50 тис. чоловік були заарештовані.

Премія імені колишнього президента Чехії Вацлава Гавела в 60 тис. євро вручається ПАРЄ з 2013 року. Вона присуджується за внесок в захист прав людини. Першим лауреатом премії став білоруський правозахисник Алесь Беляцький, в 2014 році нагороду отримав азербайджанський політв'язень і керівник Центру з моніторингу виборів і вивчення демократії Анар Маммадлі, в 2015-му - голова Московської Гельсінкської групи Людмила Алексєєва. У минулому році лауреатом премії стала колишня полонянка бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава" в Іраку Надья Мурад Басьо Таха, якій вдалося втекти з сексуального рабства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram