ГоловнаСвіт

Суд Боснії і Герцеговини виправдав колишнього польового командира боснійських мусульман Орича

Суд Боснії і Герцеговини виправдав колишнього польового командира боснійських мусульман Орича
Насер Орич
Фото: balkaninsight.com

Суд Боснії та Герцеговини виправдав колишнього польового командира армії боснійських мусульман у Сребрениці Насера Орича, обвинуваченого в злочинах під час війни в Боснії в 1990-х роках.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Суд також виправдав іншого учасника бойових дій - Шабахудіна Мухича. Відзначають, що обвинувачені виправдані за всіма пунктами за злочини в околицях Сребрениці в 1992 році.

"Обвинувачені Насер Орич і Шабахудін Мухич виправдані за пред'явленими звинуваченнями в порушенні положень Женевських конвенцій", - заявив суддя Шабан Максумич. Після цього родичі жертв сербів вийшли із залу суду на знак протесту проти вироку.

Орича вважають героєм багатьох боснійців за його роль у захисті мусульман під час боснійської війни 1992-1995 років, під час якої загинуло понад 100 тис. осіб.

Нагадаємо, Сребрениця капітулювала в 1995 році після нападу боснійських сербів, які вбили більш ніж 8000 мусульманських чоловіків і хлопчиків. Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії в Гаазі засудив Орича до двох років позбавлення волі в 2006 році за те, що він не зміг запобігти вбивству і нелюдському поводженню з сербськими ув'язненими, але був негайно звільнений, тому що він уже відбув покарання. У 2008 році апеляційна палата суду ООН скасувала вирок.

У 2015 році Швейцарія заарештувала Орича за ордером, виданим Сербією, але видала його в Боснію, що викликало гнів у Белграді. Його судовий процес почався в Сараєві в січні 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram