ГоловнаСвіт

До співробітників "Відкритої Росії" прийшли з обшуками у "справі ЮКОС"

Генпрокуратура РФ визнала британську "Відкриту Росію" "небажаною" організацією.

До співробітників "Відкритої Росії" прийшли з обшуками у "справі ЮКОС"
Михаил Ходорковский
Фото: EPA/UPG

До головного редактора громадсько-політичного руху "Відкритої Росії" Вероніки Куцилло, системного адміністратора редакції Артема Мініча, батьків голови однойменного руху Олександра Соловйова і дочки головного редактора Центру управління розслідуваннями Андрія Коняхіна прийшли з обшуками в рамках справи ЮКОС 2003 року.

Про це йдеться на сайті openrussia.org.

Соловйов на своїй сторінці у "Твіттері" написав, що того року, коли порушили цю справу, він був у восьмому класі. Він розповів, що під час обшуку вилучили телефони, комп'ютер і цифровий фотоапарат-мильницю.

Пізніше слідча група приїхала у редакцію "Відкритої Росії". Обшуки також почалися в менеджера виконавчої дирекції руху Ніни Алекси, виконавчого директора "Відкритої Росії" Тимура Валєєва і у колишнього співробітника руху Миколи Левшиця.

Засновник "Відкритої Росії" Михайло Ходорковський, коментуючи обшуки, висловив надію, що "путінофілам" буде соромно вітати президента РФ Володимира Путіна з ювілеєм після обшуку в журналістів і активістів організації. Про це він написав у своєму "Твіттері".

2005 року голову ЮКОС Михайла Ходорковського засудили до восьми років позбавлення волі за звинуваченням у розкраданнях й ухиленні від сплати податків. Ходорковський - творець "Відкритої Росії".

27 квітня обшук пройшов у московському офісі руху. За словами координатора руху Марії Баронової, причиною обшуку стала скарга на екстремістську літературу.

Поліцейські вилучили з офісу організації документи про фінансову діяльність і техніку.

За день до цього зареєстрована у Великій Британії "Відкрита Росія" була визнана Генпрокуратурою "небажаною" організацією. Відомство пояснило, що це рішення не стосується роботи російської організації з таким самим ім'ям.

Наприкінці лютого обшук пройшов у журналіста "Відкритої Росії" Зої Світлової, а в листопаді повідомляли про допити деяких активістів "Відкритої Росії" у справі ЮКОС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram