ГоловнаСвіт

Тіллерсон назвав Трампа "недоумкуватим" і погрожував піти у відставку, - NBC

За даними телеканалу, держсекретаря переконували не йти у відставку віце-президент і міністри.

Тіллерсон назвав Трампа "недоумкуватим" і погрожував піти у відставку, - NBC
Рекс Тиллерсон
Фото: EPA/UPG

Держсекретар США Рекс Тіллерсон був на межі звільнення минулого літа.

Про це повідомляє телеканал NBC з посиланням на численні джерела в адміністрації президента, знайомі з ситуацією на той момент.

За словами співрозмовників телеканалу, це сталося приблизно тоді ж, коли президент США Дональд Трамп наприкінці липня виступав із політизованою промовою, адресованою до організації "Бойскаути Америки", яку Тіллерсон колись очолював. Три джерела, знайомі з ситуацією, розповіли: за кілька днів до цього, після зустрічі команди Трампа з національної безпеки і членів кабінету міністрів, що пройшла в Пентагоні 20 липня, Тіллерсон відкрито принизив президента, назвавши його "недоумкуватим". Також держсекретар пригрозив не повертатися до Вашингтона.

Хоча невідомо, чи знав про цей інцидент віце-президент Майк Пенс, він радив Тіллерсону, як знизити напруженість у відносинах з Трампом, а інші високопоставлені переконували його залишатися на посаді принаймні до кінця року, розповіли джерела NBC. За їхніми словами, адміністрації Трампа в разі відставки Тіллерсона і на тлі звільнень і відставок, довелося б докласти чимало зусиль, щоб запобігти катастрофічній ситуації в Держдепартаменті.

Четверо співрозмовників телеканалу розповіли, що на той момент майбутній міністр внутрішньої безпеки США Джон Келлі та міністр оборони Джеймс Меттіс також допомогли переконати Тіллерсона не йти у відставку, "благаючи його залишитися". "Вони просто хотіли стабільності", - зазначив співрозмовник NBC з адміністрації Трампа.

Після цього Пенс поговорив з Тіллерсоном про ввічливість стосовно президента під час зустрічей і на публіці, закликавши держсекретаря вирішувати всі розбіжності в приватному порядку, розповів представник Білого дому. Співрозмовник NBC також зазначив, що після цього ситуація поліпшилася.

Однак, зазначає NBC, суперечки не вщухли повністю. Так, минулими вихідними Трамп публічно "вилаяв" Тіллерсона за те, як той намагається подолати кризу навколо КНДР.

Речник Держдепартаменту Р.С. Хаммонд, однак, заявив, що Тіллерсон не збирався йти у відставку і не називав Трампа "недоумкуватим". Він також сказав, що йому нічого невідомо про зустрічі Тіллерсона з Пенсом.

За даними NBC, серед розбіжностей між Трампом і Тіллерсоном - політика щодо Ірану і Катару, а також те, що держсекретар засудив слова президента про те, що в сутичках на расовому ґрунті в американському Шарлотсвіллі винні як білі націоналісти і прихильники неонацистів, так і їх противники. Коментуючи слова Трампа про ситуацію в Шарлотсвіллі, Тіллерсон сказав, що "президент говорить від свого імені", чим розгнівав Трампа. Також Тіллерсон виступав проти санкцій проти Венесуели і пропонував, щоб Ізраїль повернув США отриману фінансову допомогу в розмірі $75 млн.

У Конгресі та Білому домі також відзначають, що з Тіллерсоном складно вийти на зв'язок, а також домогтися від нього у відповідь дзвінків або відповіді на електронні листи. Хаммонд, однак, відкинув цю інформацію, заявивши, що Тіллерсон швидко передзвонює і відповідає законодавцям.

У Білому домі відмовилися коментувати інформацію NBC.

Нагадаємо, раніше телеканал CNN повідомляв, що держсекретар США Тіллерсон може достроково піти у відставку. Пізніше в Держдепі спростували чутки про відставку Тіллерсона. Сам голова Держдепу США запевнив, що він "нікуди не йде".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram