ГоловнаСвіт

МЗС Туреччини закликав не закривати очі на удари ВПС РФ і Сирії по Ідлібу

Чавушоглу наголосив на необхідності чіткого розмежування помірної опозиції, мирних громадян і терористів.

МЗС Туреччини закликав не закривати очі на удари ВПС РФ і Сирії по Ідлібу
Мевлют Чавушоглу
Фото: EPA/UPG

Голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу, коментуючи ситуацію в Сирії і Ідлібі, заявив, що необхідно забезпечити територіальну цілісність САР, при цьому не можна закривати очі на авіаудари, які здійснюють сирійська і російська авіація.

Про це повідомляє агентство Anadolu.

За його словами, Ідліб є ключовим регіоном з точки зору запобігання збройних протистоянь у Сирії. Міністр також нагадав, що під час міжсирійських переговорів в Астані було прийнято рішення про створення зони деескалації в Ідлібі.

"Однак цього недостатньо. Сторони повинні дотримуватися цієї угоди, докласти для цього спільні зусилля. На територіях за межами Ідліба будуть розміщені російські спостерігачі. У певних районах також будуть дислоковані російські й іранські спостерігачі, а в сам Ідліб направлять спостерігачів із Туреччини. Крім того, наші спостерігачі перебуватимуть і в Хомсі для своєчасного обміну інформацією та запобігання можливих помилок", - сказав Чавушоглу.

Говорячи про удари ВПС режиму Асада і ВКС Росії, голова зовнішньополітичного відомства наголосив, що не можна закривати очі на те, що відбувається.

"Немає виправдання вбивству мирних громадян, які не мають ніякого стосунку до тероризму. Спостерігачі зроблять усе можливе, щоб запобігти авіаударам по обидва боки і загостренню ситуації на будь-якій території", - зазначив Чавушоглу.

Чавушоглу наголосив, що необхідно чітко розмежувати помірну опозицію, мирних громадян і терористичні організації, які є загрозою для всіх.

"Необхідно цілитися винятково по позиціях терористів замість того, щоб бомбити все підряд. Там, де є терористи, можуть бути і мирні громадяни, що не мають ніякого стосунку до тероризму. Не можна бомбити цю територію і знищувати їх усіх. Якщо ми зможемо домогтися режиму припинення вогню, то будемо в змозі знову запустити Женевський процес", - сказав Чавушоглу.

За його словами, для повного політичного врегулювання кризи в Сирії необхідно припинити збройні сутички.

Нагадаємо, минулого тижня президент РФ Володимир Путін заявив про створення в Сирії умов для припинення війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram