ГоловнаСвіт

У Польщі частково відкриють реєстри сексуальних злочинців

Правозахисники вважають, що потрапляння колишніх ґвалтівників у відкриті реєстри закриє їм шлях до нормального функціонування в суспільстві.

У Польщі частково відкриють реєстри сексуальних злочинців
Фото: telegraf.com.ua

У Польщі з 1 жовтня частково відкривають реєстри сексуальних злочинців.

Як повідомляє "Укрінформ", з жовтня реєстри цих злочинців будуть доступні для поліції, судів, прокуратур, а також керівників шкіл і літніх таборів для відпочинку дітей. До реєстру з обмеженим доступом потраплять усі особи, які вчинили злочини на сексуальному ґрунті - понад 3000 поляків.

Разом з тим, з 2018 року реєстри найнебезпечніших сексуальних ґвалтівників, зокрема рецидивістів і педофілів, яких у Польщі, за даними Мін'юсту, є близько 800 осіб, будуть у відкритому доступі в інтернеті.

Для того, щоб не потрапити з наступного року у відкритий реєстр, особи, які вчинили тяжкі сексуальні злочини, матимуть два місяці, щоб оскаржити в судах оприлюднення своїх даних. Остаточно рішення в цих випадках прийматимуть суди впродовж декількох місяців.

З наступного року у відкритих реєстрах усі охочі зможуть знайти інформацію про сексуальних злочинців - ім'я та прізвище, дату і місце скоєння злочину, юридичну кваліфікацію злочину, населений пункт, де проживає колишній злочинець, і його фотографію.

У Польщі рішення влади відкрити реєстр особливо небезпечних сексуальних злочинців підтримують не всі. Зокрема, суспільство сексологів Польщі переконане, що відкриття реєстрів не стане ефективним засобом зменшення загрози вчинення злочинів на сексуальному ґрунті. Спікер цивільних прав Польщі Адам Боднар вважає, що потрапляння колишніх ґвалтівників у відкриті реєстри закриє їм шлях до нормального функціонування в суспільстві.

Як повідомляли в червні, Японія планує вперше за століття посилити покарання за сексуальні злочини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram