ГоловнаСвіт

У Німеччині зареєстровано перший одностатевий шлюб

Набув чинності закон про "шлюб для всіх".

У ФРН у неділю, 1 жовтня, вперше зареєстровано одностатевий шлюб. Свідоцтво про укладення шлюбного союзу в ратуші берлінського району Шенеберг отримали 60-річний Бодо Менде і 59-річний Карл Крайль, передає Німецька хвиля.

Вони прожили разом 38 років і 19 жовтня 2002 року також першими в Берліні узаконили цивільне партнерство.

На заході, який ознаменував собою набуття чинності прийнятого цього року закону про "шлюб для всіх", були близько ста друзів і родичів подружжя.

У неділю в столиці Німеччини для одностатевих пар також відкрили рацси округів Темпельгоф-Шенеберг і Фрідріхсхайн-Кройцберг. Про свої плани оформити шлюб цього дня заявили загалом дев'ять пар.

Зокрема, про знаменну подію у Twitter повідомив депутат бундестагу від партії "Союз-90"/"зелені" Фолькер Бек. Він узаконив шлюбний союз з Адріаном Петковим.

Законопроект, що передбачає повне і рівноправне визнання одностатевих шлюбів, який отримав у ФРН назву закону про "шлюб для всіх", депутати бундестагу прийняли більшістю голосів 30 червня. За проголосували 393 парламентарі, проти - 226, четверо утрималися. При цьому федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель проголосувала проти прийняття законопроекту.

До 1969 року гомосексуальні зв'язки в Німеччині кримінально переслідувалися. Одностатеві союзи реєструють у Німеччині з 2001 року. Свої відносини до 2017 року офіційно оформили 34 тисячі гомосексуальних пар. Однак дотепер гомосексуальні пари могли зареєструвати свої відносини лише у формі одностатевих партнерств. Такі союзи мали менше прав, ніж гетеросексуальні шлюби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram