ГоловнаСвіт

Іспанська поліція вилучила 2,5 млн бюлетенів для каталонського референдуму

Сепаратисти у відповідь готуються організувати "мільйонні" черги до дільниць для голосування.

Іспанська поліція вилучила 2,5 млн бюлетенів для каталонського референдуму
Фото: dni.ru

Іспанська поліція вилучила в четвер, 28 вересня, близько 2,5 млн бюлетенів, призначених для голосування на референдумі про незалежність Каталонії. Крім того, конфісковано близько 4 млн конвертів, передає DW.

Того самого дня на складі в місті Ігуалада поліцейські вилучили 100 урн для голосування. Фірма, біля якої вилучили урни, стверджувала, що їх приготували для виборів у футбольному клубі "Барселона".

Сепаратистські об'єднання ANC і Omnium закликали жителів Каталонії продемонструвати своє бажання відокремитися від Іспанії, незважаючи на намір Мадрида перешкодити проведенню плебісциту. Організації запропонували утворити мирні черги перед виборчими дільницями, заблокованими поліцією.

"Перш за все, не забувайте, що це не демонстрація, а величезна людська черга. Картина мільйонів людей з бюлетенями в руках створить величезне враження", - написала група ANC у своєму зверненні до прихильників. Очікується, що влада Іспанії залучить 26 тисяч поліцейських для запобігання відкриттю 2,5 тисячі дільниць для голосування в Каталонії в неділю, 1 жовтня.

У середині вересня поліція вже вилучала кілька мільйонів бюлетенів і обладнання для проведення голосування, а також затримала 14 представників регіональної адміністрації Каталонії. Конституційний суд Іспанії визнав каталонський референдум незаконним, оскільки конституція країни не передбачає виходу окремих регіонів зі складу держави. Водночас каталонська влада має намір провести плебісцит всупереч волі Мадрида.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram