ГоловнаСуспільствоОсвіта

Гриневич пояснила, чому Україна не порушує міжнародного законодавства про мови нацменшин

Попередня ситуація шкодила вивченню і застосуванню державної мови.

Гриневич пояснила, чому Україна не порушує міжнародного законодавства про мови нацменшин
Фото: Владислав Мусиенко

Міністр освіти Лілія Гриневич пояснила, чому новий Закон України "Про освіту" не порушує Європейської хартії регіональних мов і національних меншин.

«У Європейській хартії регіональних мов і національних меншин є одне положення: ви можете вчити рідну мову, ви можете вчити частину предметів цією мовою, всі предмети цією мовою, але за однієї умови, цитую - якщо це буде без шкоди для вивчення державної мови або викладання цією мовою. Ми ж сьогодні, маючи дані ЗНО (яких раніше не було), бачачи історичний етап нашої країни - коли ми в центрі Європи повинні захищати суверенітет і свою незалежність, нарешті чітко визначилися і відстоюємо свою Українську державу, розуміємо, що це положення міжнародно-правових актів порушується. Тому що є шкода вивченню і застосуванню державної мови», - сказала Гриневич в ефірі програми «Право на владу» на телеканалі "1+1" у понеділок увечері.

Вона підкреслила, що українська сторона не порушує Конституцію України, а навпаки, розширює права дітей.

Гриневич також пообіцяла, що навчальні плани забезпечать збереження і вивчення частини предметів національною мовою.

Міністр також навела статистичні дані, згідно з якими 53% випускників румунських шкіл не подолали необхідний мінімум. За її словами, такі самі погані результати ще в угорській громаді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram