ГоловнаСвіт

Каталонія закликає ЄС втрутитися в ситуацію навколо референдуму про незалежність

"Цивільні права каталонців порушуються, а якість демократії в Іспанії підривається".

Каталонія закликає ЄС втрутитися в ситуацію навколо референдуму про незалежність
Каталония
Фото: tsn.ua

Євросоюз, як хранитель демократичних цінностей, повинен закликати Іспанію дозволити проведення референдуму про незалежність Каталонії.

Про це заявив глава зовнішньополітичного відомства Каталонії Рауль Ромева (Raul Romeva) на прес-конференції в Брюсселі, передає агентство Рейтер.

"Ми закликаємо інститути ЄС виступити за цінності і принципи (угоди ЄС), - сказав Ромева. - Цивільні права порушуються, а якість демократії в Іспанії підривається".

За словами представника Каталонії, Єврокомісія, не зумівши закликати до діалогу з приводу питання плебісциту, сприймається як підтримка "репресивних дій" Мадрида, а урядовці, мери міст і журналісти зазнають переслідування.

Єврокомісія раніше заявила, що поважає конституційний лад Іспанії.

Раніше у вересні парламент Каталонії ухвалив закон про референдум, що дозволяє 1 жовтня провести в автономній області голосування з питання незалежності. До цього регіональна влада розробила документ, згідно з яким про незалежність автономного співтовариства буде оголошено негайно в разі відмови центральної влади країни дозволити проведення референдуму про відокремлення від Іспаніі. Невдовзі після цього влада Іспанії взяла під контроль всю правоохоронну систему Каталонії, щоб зупинити проведення референдуму про незалежність 1 жовтня. Також Іспанія взяла на себе контроль за фінансами Каталонії, щоб запобігти використанню коштів для проведення референдуму.

Каталонія - область на північному сході Іспанії, яка домагається відокремлення від королівства. Парламент Каталонії 9 листопада 2014 року проголосував за суверенітет. Декларація, яку підтримала більшість парламентаріїв, встановлювала термін у півтора року, протягом якого Каталонія мала отримати незалежність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram