ГоловнаСвіт

Росія заявила про знищення всіх запасів хімічної зброї

Путін заявив, що тепер найбільшими власниками хімзброї є США.

Росія заявила про знищення всіх запасів хімічної зброї
Сирийский ребенок, пострадавший от воздействия химоружия
Фото: EPA/UPG

У Росії 27 вересня знищили останній хімічний боєприпас.

Як повідомляє "Интерфакс", відповідне розпорядження віддав президент РФ Володимир Путін, який зв'язався з Удмуртією, де проводили роботи з ліквідації речовини.

За весь період у Росії знищено 39 тис. 967 тонн отруйної речовин або 100% запасів. Путін сказав, що такий крок означає для світу більш збалансований і безпечний порядок існування.

"Без усякого зайвого пафосу можна сказати, що це дійсно історична подія, маючи на увазі величезний обсяг залишених нам ще з радянських часів арсеналів хімічної зброї, якими можна було, як вважають фахівці, знищити кілька разів усе живе на землі", - сказав Путін.

Путін зазначив, що тепер найбільшими власниками хімічної зброї є США.

"[Вони] на жаль, не виконують своїх зобов'язань за строками знищення хімічної зброї, вже тричі переносять терміни її ліквідації, в тому числі під приводом відсутності необхідної кількості бюджетних фінансових засобів, що, чесно кажучи, звучить якось дивно", - сказав Путін.

Росія приєдналася до Конвенції про заборону хімічної зброї в 1997 році. До цього в країні було прийнято програму, яка регулює знищення запасів. Вона була розрахована до 2020 року і розділена на кілька етапів. Знищувати запаси почали в 2002 році, коли в селищі Гірський Саратовської області побудували завод для ліквідації заборонених речовин.

Хімзброю знищували в Кіровській, Пензенській, Брянській областях і інших регіонах. За даними російського міністра промисловості та торгівлі Дениса Мантурова, всього в Росії було створено сім об'єктів для цього, з федерального бюджету на це виділили майже 300 млрд рублів.

Нагадаємо, 4 квітня в сирійському місті Хан-Шейхуні в результаті хімічної атаки загинули, згідно з останніми даними, більш ніж 100 осіб, у тому числі 20 дітей, понад 160 людей постраждали. Низка експертиз довела, що застосовували бойову отруйну речовину

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram