ГоловнаСвіт

США обмежать польоти ВПС РФ над своєю територією за Договором про відкрите небо

Раніше Росія заборонила польоти літаків країн-членів Договору про відкрите небо над Калінінградом.

США обмежать польоти ВПС РФ над своєю територією за Договором про відкрите небо
Фото: EPA/UPG

США найближчим часом введуть обмеження для російських ВПС на польоти над своєю територією за Договором про відкрите небо.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на джерела в Держдепартаменті США і Пентагоні.

Оголосити про обмеження планують у четвер, 28 вересня, розповіли в Держдепартаменті.

Причиною такого рішення називають заборону, введену Росією на польоти літаків країн-членів Договору про відкрите небо над Калінінградом. У США вважають, що там розташований склад важкого озброєння і заборона польотів пов'язана з бажанням зберегти його в таємниці.

Оголосити про обмеження планують у четвер, 28 вересня, на засіданні країн-членів договору у Відні. Цим США хочуть спонукати Росію повернутися до дотримання правил документа. За словами інших джерел WSJ, знайомих із ситуацією, заборона може бути частковою - польоти не можна буде здійснювати над Аляскою і Гаваями.

У Держдепартаменті США РИА Новости підтвердили підготовку заходів у відповідь на порушення Росією Договору про відкрите небо. "Ми сподіваємося, що це змінить розрахунки Росії і спонукає її спілкуватися з нами про нашу стурбованість у більш конструктивному ключі", - зазначив представник відомства.

У МЗС РФ звинувачення відкинули, заявивши, що будуть змушені вжити заходів у відповідь на обмеження польотів з боку США. У Відні член російської делегації Договору про відкрите небо розповів WSJ, що багато країн встановлюють обмеження на польоти над своєю територією, незважаючи на підписаний документ.

Договір про відкрите небо підписали в 1992 році. У нього входять 34 держави. Росія ратифікувала документ у 2001 році. У рамках договору спостережні польоти відбуваються над США, Росією, Канадою та країнами Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram