ГоловнаСвіт

Курдистан відкинув ультиматум Іраку

Уряд Іраку попросив іноземні авіакомпанії призупинити рейси в Ербіль.

Курдистан відкинув ультиматум Іраку
Курды с портретом президента иракского Курдистана Масуда Барзани, во время марша в поддержку референдума о независимости региона
Фото: EPA/UPG

Регіональний уряд Курдистану відхилив ультиматум уряду Іраку про передачу під управління Багдада всіх прикордонних пунктів і аеропортів.

Про це повідомляє агентство Рейтер

Міністр транспорту курдської автономії Іраку Мовлуд Мурад (Mowlud Murad) заявив на прес-конференції в столиці регіону Ербіль, що збереження контролю над аеропортами та здійснення прямих рейсів у це місто необхідне курдській владі й урядовим силам для боротьби з бойовиками терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ).

Міністр також висловив сподівання, що кризу вдасться вирішити до п'ятниці, 29 вересня, оскільки ситуація, що склалася, може нашкодити також економіці Курдистану.

Управління цивільної авіації Іраку направило повідомлення іноземним авіакомпаніям, в якому йдеться, що міжнародні рейси в Ербіль і Сулейманію будуть припинені сьогодні об 11:00 за східним часом, і будуть дозволені тільки внутрішні рейси.

Іран минулого тижня заявив, що припиняє рейси в Курдистан на прохання іракського уряду. Ліван також призупинив свій щоденний рейс в Ербіль, де проживає значна кількість ліванців.

Рейси в Ербіль також виконують такі авіакомпанії як FlyDubai, Qatar Airways, Royal Jordanian, Turkish Airlines і Austrian.

25 вересня на сепаратистському референдумі про державну незалежність Іракського Курдистану майже 76% учасників проголосували за проголошення власної держави. Після цього Туреччина почала стягувати війська на південно-східному кордоні і пригрозила припиненням транзиту нафти.

Іракський парламент також вимагає введення військ у спірні райони на півночі країни, які перебувають під контролем курдів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram