ГоловнаСвіт

Іракський Курдистан проголосував за незалежність

Барзані закликав світові держави "поважати волю мільйонів людей".

Іракський Курдистан проголосував за незалежність
Масуд Барзани
Фото: EPA/UPG

Лідер Іракського Курдистану Масуд Барзані заявив у вівторок, що курди проголосували за незалежність на референдумі, проведений наперекір уряду в Багдаді, передає Reuters.

У телевізійному зверненні Барзані закликав центральний уряд Іраку в Багдаді взяти участь у "серйозному діалозі" замість того, щоб погрожувати курдському регіональному уряду санкціями.

Раніше іракський уряд виключив переговори про незалежність Курдистану, і Туреччина погрожувала ввести блокаду.

"Ми можемо зіткнутися з труднощами, але ми переможемо", - сказав Барзані, закликаючи світові держави "поважати волю мільйонів людей", які проголосували на референдумі.

Раніше курдський канал Rudaw повідомив, що більшість, можливо, понад 90 відсотків, проголосували за незалежність. Остаточні результати очікуються в середу.

Верховний суд Іраку раніше ухвалив рішення про неможливість проведення цього референдуму. "Верховний суд ухвалив рішення про відтермінування референдуму, який був призначений на 25 вересня, до того моменту, поки не будуть вивчені скарги про суперечність референдуму конституції", - йшлося в постанові суду.

Намір іракських курдів провести референдум розкритикували й іноземні держави. Зокрема, проти його проведення виступили Туреччина, Іран, ЄС і США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram