ГоловнаСвіт

Експертиза РЄ мовної статті закону про освіту повинна зняти всі претензії, - Климпуш-Цинцадзе

"Виконання цієї мовної статті насправді розширює можливості представників нацменшин".

Експертиза РЄ мовної статті закону про освіту повинна зняти всі претензії, - Климпуш-Цинцадзе
Иванна Климпуш-Цинцадзе
Фото: Сергей Нужненко

Аналіз Радою Європи мовної статті закону про освіту і надані Україною пояснення механізмів його імплементації повинні зняти маніпуляції навколо нього.

Про це заявила віце-прем'єр міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе на зустрічі з регіональними та центральними ЗМІ, передає "Укрінформ".

"Я дуже рада, що Президент підписав закон про освіту. Я хотіла б бачити набагато менше емоцій з боку наших партнерів і колег з різних країн, перш за все - прикордонних, і маніпуляцій з їхнім поданням інформації про те, що нібито у нас порушуються права нацменшин", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона додала, що наших сусідів турбує виключно одна стаття цього закону - 7 стаття, що стосується мови викладання. На переконання Климпуш-Цинцадзе, виконання цієї мовної статті насправді розширює можливості представників нацменшин, адже якщо вони закінчують школу в Україні без знання державної мови, то їхні можливості пошуку роботи, пов'язаної із взаємодією з державою, дуже обмежені. "Це додаткові можливості для представників нацменшин реалізувати себе в Україні", - підкреслила віце-прем'єр.

Вона нагадала, що закон про освіту дає можливість отримувати дошкільну та початкову освіту мовами нацменшин і не позбавляє можливості й після закінчення початкової школи вивчати деякі предмети мовами нацменшин.

"Я переконана, що аналіз Радою Європи цієї мовної статті і надана нами інформація про те, як ми бачимо імплементацію цього закону в реальні механізми, повинні зняти ті претензії, які, на мій погляд, абсолютно штучно і дуже емоційно створюються нашими партнерами в Угорщині й інших країнах", - підкреслила Климпуш-Цинцадзе.

Верховна Рада 5 вересня проголосувала закон "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти. 25 вересня його підписав Президент Петр Порошенко. Однак низка країн, які мають діаспору в Україні, висловив протест з приводу статті закону про навчання дітей нацменшин українською мовою.

Разом з тим у законі про освіту передбачено, що діти нацменшин в Україні будуть продовжувати вивчати рідну мову, а з середньої школи будуть починати вчитися державною мовою. Якщо мова нацменшини належить до мов Євросоюзу, можливе викладання також нею однієї або декількох дисциплін.

Україна скерувала на експертизу в Раду Європи мовну статтю закону про освіту.

Нагадаємо, раніше сьогодні Угорщина пообіцяла "боляче вдарити по майбутньому України" у відповідь на підписання закону "Про освіту". У відповідь голова української делегації в ПАРЄ народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Володимир Ар'єв пригрозив Угорщини проблемами в ПАРЄ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram