ГоловнаСвіт

Новий Бундестаг дорого обійдеться платникам податків, - Bild

Спілка платників податків назвала новий парламент XXL-Bundestag.

Новий Бундестаг дорого обійдеться платникам податків, - Bild
Бундестаг Германии

Новий Бундестаг Німеччини стане не тільки найбільшим через кількість депутатів, а й найдорожчим в історії.

Про це повідомляє у вівторок T-online з посиланням на друковану версію Bild

"Після виборів Бундестаг стане суттєво більшим, що позначиться також і на вартості парламенту. Згідно з підрахунками, у наступні чотири роки витрати підскочать на суму до €300 млн", - йдеться у статті, де наводяться розрахунки Спілки платників податків.

Далі уточнено, що до 2021 року тягар платників податків за їхніх представників у владі виросте на "більш ніж на €200 млн".

Зокрема, з урахуванням збільшення числа депутатів на 79 осіб (до 709 народних обранців) на "пакетні" витрати, включаючи зарплати помічникам, щорічно будуть виділяти близько €33 млн. Сумарно на всіх своїх помічників депутат може витрачати до €21 тис. на місяць.

На додачу передбачені одноразові виплати в розмірі €12 тис. на рік, на які депутати можуть придбати оргтехніку, ноутбук, планшетний комп'ютер, мобільний телефон і т.д.

На відрядження по країні і за кордон - колишні майже €15 млн плюс півтора мільйона на нових 79 депутатів. Крім того, кожен депутат має право запросити в Берлін дві групи складом до 50 осіб. Раніше витрати на цю статтю становили €7,4 млн на рік, тепер доведеться виділяти додатково ще €750 тис.

Щодо зарплат, то німецький депутат отримує близько €9,5 тис. на місяць, а крім того, неоподатковувану податком суму €4318.

Показово, що доведеться платити і колишнім депутатам. Таких у партій владної (наразі) коаліції - ХДС/ХСС і СДПН - 105 осіб. Їм протягом 18 місяців виплачуватимуть їхню парламентську зарплату, а після закінчення терміну - пенсію в розмірі тисячі євро на місяць. Дотепер платникам податків це обходилося в близько €55 млн.

Збільшення числа партій, які пройшли в парламент, означає збільшення і числа фракцій. Кожна фракція отримує €411.113 на місяць, а крім того, додатково €8586 на кожного депутата. Опозиційним фракціям належить ще й 15-відсоткова надбавка. У минулому, 66-му скликанні бундестагу це все обходилося у €88 млн на рік, з урахуванням появи двох нових фракцій і згаданих 79 депутатів витрати виростуть на приблизно €20 млн на рік.

Якби парламент був "нормального розміру" (598 депутатів - по два мажоритарники і за партійними списками від кожного з 299 виборчих округів), то вистачило б €442 млн. Однак у Німеччині існує складна система перехідних і додаткових мандатів, тож ніколи заздалегідь невідомо, скільки людей проходить у новий парламент.

Спілка платників податків назвала новий парламент XXL-Bundestag.

Нагадаємо, що вибори, які пройшли 24 вересня, стали найдорожчими в історії Німеччини - вони обійшлися у €92 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram